Zwierend schaatsen met Ard Schenk

Normaal schaatsen de leden van studentenschaatsvereniging Tjas het liefst hard. Deze week maakten ze een uitzondering. Ter ere van hun negende lustrum organiseerden ze een feestweek vol activiteiten, waaronder een workshop schoonrijden. Je weet wel, zwieren over bevroren meertjes.

Je kent deze schaatsstijl misschien wel van oude schilderijen met idyllische wintertafereeltjes waar romantische paartjes stijlvol over bevroren meertjes swieren. Niet snelheid speelt hierbij de hoofdrol, maar de ritmische synchrone bewegingen van het paar of de groep. En zo zeilden de leden van Tjas ook statig over het ijs van Kardinge. Althans, ze deden heel erg hun best.

De studenten werden onder meer geholpen door schaatslegende Ard Schenk, die zich op heeft geworpen als ambassadeur van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS). Deze club, waarin liefhebbers van de oerhollandse schaatstechniek zich hebben verenigd, heeft UNESCO gevraagd of het schoonrijden een plekje mag krijgen op de lijst van immaterieel werelderfgoed. Nu is Ard Schenk met 68 jaar een van de jonkies van de LVS, dus de vereniging was van harte bereid om hun kennis over te dragen aan een jongere generatie.

De schaatsers van Tjas waren na afloop aardig enthousiast, al moesten ze wel even aan de speciale schoonrijdersschaatsen wennen. ‘In het begin was het best lastig, maar met wat hulp van de begeleiders ging het wel doed’, vertelt een van de deelneemsters. Toch houden de meeste studenten het voorlopig bij het normale snelschaatsen. ‘Maar als dat niet meer kan lijkt dit mij een heel mooi alternatief.’

 

[vsw id=”DGIsxHGMUX0″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

07-03-2013