De mannen van Radio BuITenbar

Drinken, voetballen en brak zijn. Daar draaide het dit weekend om bij het 25e ‘International Tournament’ (IT) van de Knickerbockers. Maar één speciaal team stal dit weekend de show: de mannen van Radio BuITenbar.

Zaterdagmiddag, twee uur. Op de velden van de Knickerbockers op het Zernike spelen teams uit Frankrijk, Schotland, Engeland en Nederland wedstrijden van 20 minuten. ‘Er komen zo’n 1200 mensen’ vertelt Suzanne van Dijken van de organisatie. ‘Maar de meesten zijn er ’s avonds bij de feesten.’ De wedstrijden zijn niet lang maar tóch een hele opgave. Overal liggen mensen in het gras. Brak en met kleine oogjes genieten ze van een waterig zonnetje. Niemand heeft zich gister ingehouden met het openingsfeest van het toernooi.

Chaos

Binnen in de Aclo is het een grote chaos. De sportzaal ligt propvol met matrassen en luchtbedden. Overal ligt gras op de grond. ’s Nachts slapen hier de mensen die niet uit Groningen komen. Lang hebben de meeste spelers niet van hun nachtrust kunnen genieten. Voor negen uur moesten ze de zaal weer uit. Over de klimrekken hangen handdoeken te drogen.

‘Ben jij een vrouw met flair? Wordt dan buitenbar stagiaire’, klinkt het plotseling over de velden. De geluiden komen bij een witte tent aan het einde van het terrein vandaan. Hierin zitten vier jongens met paarse truien achter een tafel vol apparatuur. ‘En dan nu de volgende hit (…), shit wat  is deze computer langzaam’, galmt het weer over het veld.

Krokodil in het doel

Het niveau van de wedstrijden is niet al te serieus. Een student laat zijn broek zakken om door een teamgenoot op de blote billen geschoten te worden, verderop staat een krokodil in de goal en tijdens de wedstrijd brengt een jongen de spelers een biertje. Tijd voor een ‘adje’.

Naast de tent hangt een spandoek: ‘Radio BuITenbar, de muzikale omlijsting van jouw IT’. ‘We konden het eigenlijk niet maken om dit jaar geen buitenbar te hebben’, legt Jelmer Veenstra uit. Vorig jaar zijn we groot geworden met het zelfgeschreven nummer The sky is the limit door de volkszanger van onze vereniging’.

knick 2

En inderdaad, zo gauw het nummer wordt opgezet zingt elke TKB’er trouw mee met een biertje in de hand. De buitenbar is een populaire plek om even bij te komen tussen de wedstrijden door. Aan tafels die half in het veld staan, wordt stevig door gedronken. De spelers van het aangrenzende veld moeten tussen de tafels door spelen. Een corner nemen gaat niet echt.

Jinglemaker

‘We hebben zelf wat zinnen bedacht en deze laten inspreken door een professionele jinglemaker’, verteld Yoeri Abrahams. Ook hij heeft een paarse trui aan. Als een echte radiozender wordt de buitenbar opgebeld met verzoekjes. ‘We kunnen het hier niet goed horen hier, mag ‘ie wat harder?’, klinkt de stem van een meisje over het veld.

‘Vandaag hebben we een geluidsvergunning van 6 tot 12 uur’, legt Yoeri uit. ‘Daarom staat de muziek nu wat zachter’. Opeens klinkt het bekende deuntje van het ANP over de velden. Jelmer zit met een papiertje klaar voor de microfoon. ‘Helaas staat Groen-Geel (de voetbalclub waar veel oud-TKB’ers heen gaan) ook dit jaar weer onderaan’, begint hij zijn bulletin. Na het weerbericht sluit hij af met een wel heel recent nieuwtje: ‘Dames en heren, zojuist zijn wij geïnterviewd door de UK, dus lees meer over ons op hun website!’

 

 

21-05-2013