Wanbetaler

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Maarten wil niet zeiken maar ergert zich wel aan een clubgenoot die zich altijd drukt.

Beste Tim,

Een van mijn clubgenoten drukt zich altijd als er gepot moet worden in de stad. Ik vind het zeiken om er iets van te zeggen, maar het is wel irritant. Wat doe ik? – Maarten

 

Beste Maarten,

In elke vriendengroep is er altijd wel iemand die overal bij is, maar als het even kan liever niet betaalt. Dat je niet als zeikerd wil overkomen en het dus niet aankaart is begrijpelijk, maar dat zegt wel wat over jullie relatie. Immers, echte vrienden A) pikken elkaar meisje niet en B) kunnen elkaar ’s nachts naar het leven staan en twaalf uur later samen hun brakheid wegspoelen met bier en Fifa, of een slechte tietenfilm. En mocht A fout gaan, dan alsnog B.

Dat jullie nog niet zover zijn, geeft niets, dat komt wel, daar ben je clubgenoten voor. Maar in de tussentijd is het wel zaak dat die eikelige wanbetaler gaat lappen. Je zou misschien eens een potje debiteuren/crediteuren met hem kunnen spelen: zorgen dat je bij hem in het krijt staat (‘dat krijg je nog wel terug’) en dan ’s nachts in de stad heel vriendelijk stellen dat jij wel voor hem pot, ‘want dat kreeg je nog van me.’

Een ander, en misschien wel beter, alternatief is zorgen dat iedereen van tevoren betaalt aan de gemeenschappelijke rekening, en dat je van een deel daarvan een pot maakt voor in de stad. Je kunt mensen er prima op aanspreken als hun maandelijkse bijdrage niet klopt, en zo heeft ook iedereen de ‘incentive’ om toch maar even mee te gaan, er is immers al betaald. Op die manier voorkom je dat je clubgenoten de kluit belazeren en bovendien dat ze te vroeg naar huis gaan, te vroeg weer in de UB zitten en nominaal (lees: te vroeg) afstuderen. Je redt er dus feitelijk je vrienden mee uit de klauwen van de grote boze mensenwereld die op ons allen wacht! Later zullen ze je dankbaar zijn.

 

Succes!

 

 

 

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

29-04-2014