‘Dure declaraties door universiteitsbazen’

Bestuurders van universiteiten ontduiken declaratieregels. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de onkosten van universiteitsbestuurders.

Dure hotels, sterke drank en vliegen in de businessclass. Uit de onderzochte declaraties door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat bestuurders van veel Nederlandse universiteiten regelmatig onkostenvergoedingen aanvragen die op zijn minst in het oog springen.

Bureaustoel

Zo schafte een van de bestuurders van de Radboud Universiteit in Nijmegen een zwartleren bureaustoel aan voor 2788 euro. Ook declareerden bestuurders aldaar vijf keer sterke drank en 17 glazen wijn bij een diner van vijf personen.

Ook in Amsterdam, Utrecht en Delft zijn er opvallend hoge kosten gedeclareerd. Zo betaalde de Universiteit Utrecht bijna tweeënhalve ton voor dienstauto’s en taxi’s. Ook bestuurders van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam (UvA) betalen jaarlijks meer dan anderhalf ton aan huurauto’s met chauffeur. Volgens de UvA was dit niet enkel voor bestuursleden, maar werden er ook vertrouwelijke stukken vervoerd in deze auto’s.

Bestuursleden van de UvA vlogen in totaal zeven keer businessclass, onder andere naar Brazilië voor bijna 9000 euro. Een woordvoerder laat RTL Nieuws weten dat dit van tevoren is besproken tijdens vergaderingen van het universiteitsbestuur.

Bij de universiteiten in Tilburg, Maastricht, Eindhoven en Enschede werden geen opvallende declaraties aangetroffen.

Groningen

Bij de RUG vallen met name twee declaraties op, beide van rector magnificus Elmer Sterken. Zo probeerde Sterken vorig jaar lunches en ontbijt voor zijn vrouw te declareren tijdens buitenlandse reizen naar New York en Edinburgh. Althans, zo beoordeelde compliance officer Henk Jonkman de declaratie. De echtgenote van Sterken was namelijk mee op reis.

Hoewel de kosten onder het te vergoeden maximum vielen, is het tegen de regels om dergelijke kosten te declareren. Compliance officer Jonkman stelde voor de helft te betalen. Diezelfde Jonkman wees Sterken erop dat hij geen parkeerkosten mag declareren als hij net zo goed met het openbaar vervoer had kunnen gaan. Het gaat bij de RUG om kleine bedragen die ook niet (volledig) zijn uitgekeerd.

In een reactie op het nieuws stelt het College van Bestuur (CvB) van de RUG dat ‘het algemene beeld over het declaratiegedrag dat ontstaat door de berichtgeving van RTL’ onjuist is. ‘De RUG hanteert duidelijke regels voor het declareren van onkosten, deze zijn vastgelegd in het ‘reglement kostenvergoedingen CvB RUG’’, aldus RUG-woordvoerder Gernant Deekens. ‘De leden van het CvB hanteren deze regels zorgvuldig.’

‘De RUG heeft een compliance officer die let op de correcte toepassing van de regels bij alle declaraties van het CvB’, vervolgt Deekens. ‘Dit is bedoeld om vergissingen te voorkomen.’ Volgens de woordvoerder onderschrijven de bevindingen van RTL Nieuws dat ‘deze procedure prima werkt’. ‘RTL heeft zelf ook geconcludeerd dat het declaratiegedrag van de RUG-bestuurders een sober karakter heeft.’

Bussemaker

De bonnetjesaffaire komt in een tijd waarin er al veel kritiek is op het zogenoemde rendementsdenken aan Nederlandse universiteiten. Tevens hebben universiteitsbesturen van onderwijsminister Jet Bussemaker de opdracht gekregen om ‘sober’ te declareren.

In een reactie op het declaratienieuws laat Bussemaker weten met de universiteiten in gesprek te zullen gaan, meldde Nu.nl maandag. ‘Bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat het publiek geld is dat ze uitgeven en dat het voor onderwijs bestemd is’, aldus de onderwijsminister.

Geschokt

Studentenvakbond LSVb laat via een persbericht weten ‘geschokt’ te zijn door de hoge declaraties. ‘De enorme uitgaven aan luxe staan in schril contrast tot de schulden die studenten vanaf komend jaar opbouwen dankzij het leenstelsel’, stelt LSVb-voorzitter Tom Hoven. ‘Het is essentieel dat het geld dat straks door het afschaffen van de basisbeurs vrijkomt, bij het onderwijs terechtkomt en niet bij de auto met chauffeurs van de bestuurders.’

De meeste declaraties van bestuurders zijn niet specifiek terug te vinden in de financiële jaarrapporten van universiteiten, aldus de LSVb. De studentenvakbond denkt dat de onderste steen nog niet boven is. ‘Alle bonnetjes moeten boven water komen en worden beoordeeld. Ook de hogescholen zouden hierbij onder de loep moeten worden genomen om een compleet beeld te kunnen geven’, vindt Hoven.

16-06-2015