Ga stemmen!

Vandaag is het moment aangebroken waar ik al weken naar toe leef: we mogen naar de stembus. Mijn stage stond de afgelopen tijd bijna volledig in het teken van het Oekraïnereferendum. Van mediaoptredens plannen tot flyeren van Tilburg tot Zutphen en reacties op social media beantwoorden: het was al referendum wat de klok sloeg.

[Spoileralert: deze tekst bevat D66-propaganda.]

Vooral in het beantwoorden van die Facebookreacties kreeg ik veel schik. Hoewel ik niet de illusie had de tegenstemmers te overtuigen, was het een leuk spel om argumenten uit te wisselen. Bijvoorbeeld over de plofkippen die ons volgens dierenliefhebbers zullen overspoelen na een stem voor. In het associatieakkoord staat dat Oekraïne Europese regels zal volgen op het gebied van dierenwelzijn.

Maar ja, je kunt natuurlijk niet verwachten dat dit in één dag geregeld is. Daarom moet Oekraïne drie maanden na de officiële inwerkingtreding (wat nog niet is gebeurd) een plan presenteren over hoe het land de Europese regelgeving gaat overnemen. Hierover moet overlegd worden met de Europese Commissie. Die moet dus druk uitoefenen zodat de deadline gehaald wordt en het plan bijvoorbeeld de Europese kippenboeren geruststelt. Bovendien hebben drie grote Nederlandse supermarkten de plofkip aan het begin van dit jaar in de ban gedaan. De kans op een terugkeer lijkt me nihil, en daarnaast: je hóéft ‘m natuurlijk niet te kopen, hè.

‘Dit referendum gaat over Oekraïners die massaal hebben gekozen voor Europa.’
 Ook meldden zich veel mensen die uit strategische overwegingen niet willen stemmen. Ze hopen dat de kiesdrempel niet gehaald wordt omdat ze het niet eens zijn met het onderwerp van het referendum of de toon van het debat. Kan ik inkomen. Het is natuurlijk best raar dat Nederland als enige van de 28 lidstaten nog een keer gaat beslissen over deze samenwerking, nadat de Eerste en de (gekozen!) Tweede Kamer dit al hadden goedgekeurd. Maar het is niet alsof Jan Roos en kornuiten het doorhebben wanneer jij niet gaat stemmen uit protest. Als je ze wilt dwarszitten, ga dan stemmen en stem vooral voor.

Prima als je vandaag geïnformeerd tegenstemt omdat je het niet eens bent met het akkoord en niets ziet in verdere samenwerking met Oekraïne. Prima als je niet gaat stemmen omdat je niets ziet in een referendum als democratisch instrument. Maar tegenstemmen omdat je de EU zat bent of een signaal af wilt geven aan het kabinet? Stem dan bij de Tweede Kamerverkiezingen lekker op de PVV.

Dit referendum gaat over Oekraïners die massaal hebben gekozen voor Europa. Jonge mensen die klaar zijn met corruptie en een betere toekomst willen met meer rechten voor bijvoorbeeld homo’s. Straf hen niet af omdat je ontevreden bent over de situatie in Nederland. Dat verdienen ze niet.

Noot van de redactie: als tegengeluid tegen Maaikes enthousiaste propaganda, wilden we je onderstaande video niet onthouden. 

06-04-2016