Ajax – met Sjaak Swart (74) – verslaat Forward

Zaterdagmiddag speelde het eerste van Forward tegen Lucky Ajax. Dit ter ere van het 110-jarig lustrum van de Groninger studentenvoetbalvereniging. Hoewel het lang spannend bleef, wisten de oud-profs toch de overwinning te behalen in de laatste minuten.

‘Hey Andy!, ben je nog een beetje snel?’ roept een van de oude mannen voor de aftrap naar zijn teamgenoot. ‘Ja snel moe!’, is het antwoord van Andy van der Meijde, oud-speler van Ajax en Internationale. De wedstrijd begint lauw, er worden niet veel kansen gecreëerd. Pas na twintig minuten volgt de eerste serieuze doelpoging.

Oude bekende

Op het middenveld staat wel een héle oude bekende: Sjaak Swart, 74 jaar. ‘Mijn commissiegenoot Luciano de Vries kreeg via een van onze reünisten zijn nummer’, verteld Ruben Haring, van de lustrumcommissie. Hij belde ‘m op en nu staan ze hier te spelen.’ Ruben heeft een groen lustrumjasje aan met daaronder een voetbalbroekje. Hij staat de tweede helft onder de lat bij Forward.

Hakjes

Kiki Musampa, Anastasiou, en Richard Witschge staan ook in het veld. Hun techniek is nog steeds van hoog niveau: strakke aannames, hakjes en schijnbewegingen worden uit de kast gehaald. De mannen van Ajax zijn niet van plan te verliezen van de studenten. ‘Hey ik sta hier man!’ roept Bryon Roy fanatiek naar zijn teamgenoten. Het is duidelijk waarom deze mannen ooit prof waren: ze willen áltijd winnen.

Streaken

Vlak voor rust besluit een lid van Forward dat het tijd is voor wat echte actie. Hij ‘streakt’ een rondje om het veld. Slechts met een blauwwitte stropdas om zijn hoofd toont hij het publiek van zijn beste kant. Hierop besluit Dick Jol, oud KNVB-scheidsrechter, te fluiten voor de rust.

In de tweede helft wordt het spannend. Omdat Forward het hele team heeft gewisseld, zijn de studenten veel frisser. Zal Ajax wel gaan winnen? Over en weer komen er wat kansjes. Forward mist voor open doel en Ajax schiet na een paar mooie acties over. Vijf minuten voor tijd valt toch de beslissing: Ajax schiet de bal over de doellijn. De ontlading bij Ajax is duidelijk: Glenn Helder laat zich met zijn handen in de lucht op het gras vallen.

 

 

 

29-04-2013