Allerlaatste student Slavisch kan niet afstuderen

Terwijl de collegebanken weer volstromen, blijft één student thuis achter. Auke de Vlieger (27) kan niet verder studeren, omdat zijn studie is opgeheven. Alleen had niemand hem dat verteld.

Hij is inmiddels overal geweest. Bij de University Student Desk, Bureau Studentenzaken, studieadviseurs en docenten. Maar niemand kan hem helpen, zeggen ze. Slavische taal- en letterkunde bestaat niet meer.

De Vlieger was al aan zijn scriptie begonnen en is op een haar na klaar met de opleiding. Maar toen hij zich in augustus opnieuw wilde inschrijven, kon dat plotseling niet meer. ‘In Studielink stond de studie er opeens niet meer bij en nu kan ik m’n bul niet meer halen’, zegt hij.

Balen

De Vlieger baalt. Natuurlijk wist hij dat de opleiding uiteindelijk zou verdwijnen. Het is een van de kleine studies die door de Faculteit Letteren is wegbezuinigd. ‘In de wandelgangen had ik wel gehoord dat Slavisch zou worden afgeschaft. Ik ben toen naar de studieadviseur gestapt om te praten over welke vakken ik nog kon volgen. Maar ik ben nooit uitgenodigd voor een gesprek om over de toekomst van de opleiding te spreken. En ik ben ook nooit gewaarschuwd voor een einddatum.’

Schermafbeelding 2014-09-03 om 10.21.58

Allerlaatste alumnus

Zijn voormalige studieadviseur en scriptiebegeleider raden hem aan over te stappen naar Europese talen en culturen. Hij kan dan waarschijnlijk zijn scriptie afmaken en hoeft geen extra vakken te volgen. Maar helemaal zeker is dat niet en De Vlieger ziet het niet zitten.

‘Op zich is dat geen onredelijk alternatief, maar ik blijf van mening dat ik gewoon recht heb op een bul Slavisch’, zegt hij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat die meer waard is dan een bul geschiedenis of Europese letteren en culturen, wat voor mijn gevoel een zeer brede en weinigzeggende aanduiding is. Ik ken veel geschiedenis-alumni en velen van hen zitten werkloos thuis. Masterbullen Slavisch zijn zeldzaam, de titel dekt perfect waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest. Gezien de voortdurende problemen in Oost-Europa weet ik zeker dat een bul Slavisch veel beter staat op mijn cv. En ik zou de allerlaatste alumnus Slavisch in Nederland zijn.’

‘Hun probleem wordt mijn probleem’

Daarnaast vindt De Vlieger dat de schuld bij de universiteit ligt. ‘Ik heb altijd ingeschreven gestaan. Waarom ben ik dan niet geïnformeerd? Er is veel misgegaan in de communicatie, maar iedereen weigert het daar over te hebben.  Ze bieden mij enkel oplossingen die voor mij nadelig zijn. Zij maken van hun probleem zo mijn probleem.’

Letterendecaan Gerry Wakker wil tegenover de UK niet ingaan op de kwestie. ‘We zijn in overleg met hem op zoek naar een goede oplossing’, laat ze weten. De Vlieger schrijft in de tussentijd verder aan zijn scriptie en wacht de oplossing van de decaan af.

03-09-2014