Babyfoto heelal

De resultaten van de Planck satelliet worden morgen voor het eerst uitgebreid toegelicht op het Groningse Quantum Universe symposium.

‘De Planck missie is een Europees onderzoeksproject. De satelliet heeft microgolf achtergrondstraling gemeten, en daarmee het licht van de oerknal vastgelegd, we hebben nu voor het eerst een gedetailleerde, scherpe babyfoto van het heelal,’ vertelt hoogleraar Sterrenkunde Rien van de Weijgaart.

De foto is een afbeelding van het heelal toen het 378.000 jaar oud was. Het heelal was toen al een flinke baby, want de oerknal zelf was 13,8 miljard jaar geleden. ‘Tot afgelopen week dachten we overigens dat dat 13,7 miljard jaar was, maar dankzij de metingen van de Planck satelliet weten we nu dus dat het 100 miljoen jaar langer geleden is.’

De resultaten zullen uitgebreid gepresenteerd worden door de befaamde Canadese sterrenkundige Dick Bond van de universiteit van Toronto. Hij houdt de keynote lezing, getiteld: ‘A cosmic Microwave Bonanza’ morgen van 16.30 tot 17.30.

Het QU symposium wordt jaarlijks gezamenlijk wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut, het Centrum voor Theoretische Natuurkunde, het KVI en het Johann Bernoulli Instituut. Het gehele programma staat hier .

26 maart 2013

 

baby foto Planck heelal

26-03-2013