Belg wint Groninger cabaretfestival

De Belg Pieter Verelst won vrijdag in een overvolle Stadsschouwburg de persoonlijkheids- én juryprijs. Cabaretgroep ‘De blonde jongens en Tim’ gaan er vandoor met de publieksprijs.

De jury sprak van een ‘goede editie’, dit jaar. De drie finalisten traden alle drie een halfuur op en een gastoptreden was er van cabaretier Howard Komproe. De Groninger finalist Sietse Manning viel niet in de prijzen.

Pieter Verelst, de winnaar van de persoonlijkheids- én juryprijs was volgens de jury ‘van begin tot eind verrassend’. De anekdotes over zijn broer met acne of zijn vriendin die hij ineens als een vis ziet, waren vooral absurd. ‘Het beeldende taalgebruik en de interactie met het publiek is erg goed’, vond de jury.

In de voorstelling van De blonde jongens en Tim werden weinig grappen gemaakt. Er werd sowieso weinig gepraat. Het waren vooral de komische dansjes en erbij passende muziek die het vijftal komisch maakte . ‘Leuk’, vond ook de jury, ‘maar ze moeten het niveau van de Ashton Brothers wel overstijgen. Anders blijft het bij lollig jongenscabaret.’

Veelbelovend

De Groningse student Sietse Manning vertelde in zíjn programma vooral over zijn studentenleven en de absurde dingen die hij daardoor meemaakt. ‘Een veelbelovende cabaretier in wording’, zei de jury daarover. ‘Hij gaf de verhalen over zijn studentikoze leven meerdere lagen. Verder is de grapdichtheid hoog en maakt hij goede woordspelingen.’ Alleen op inhoud liet hij veel punten liggen.

Het publiek bestond vrijdag vooral uit studenten. Juist daarom vielen Pieter Krabbendam (78) en zijn vrouw Fenny Brokeman (74) op in de Stadsschouwburg. ‘We hebben ons in juni lukraak voor deze voorstelling opgegeven’, vertellen ze. ‘Het verbaast ons ook dat er weinig ouderen zijn. Wij verwachten een avondje lachen.’

Spontaner op het podium

Vader en zoon Mino en Boris Blijdenstein hebben de hoop dat ‘deze jonge cabaretiers nog niet zijn gevormd door de media en daardoor veel spontaner op het podium staan’. Ze verwachtten er veel van. Dat die verwachtingen niet worden waargemaakt, blijkt als Boris na een half uur ligt te slapen in zijn stoel. Na de pauze zijn vader en zoon verdwenen.

Ook de studentes Anne Kramer en Sanne ten Wolde vertellen dat ze niet werden geboeid door de laatste twee optredens van De blonde jongens en Tim en Pieter Verelst. ‘Om eerlijk te zijn’, aarzelen ze, ‘vonden we vooral de twee presentatoren heel grappig. Die maakten ons meer aan het lachen.’

08-11-2014