Bemiddelingsbureaus ontspringen de dans

Bemiddelingskantoren gebruiken allerlei juridische trucjes, om ervoor te zorgen dat ze onterecht ontvangen bemiddelingskosten niet terug hoeven te betalen.

Dat zeggen de Groningse studentenpartijen die onder de naam Steunpunt Bemiddelingskosten de kantoren proberen aan te pakken. Volgens de studenten schrijven de beruchte bemiddelingskantoren zich uit bij de Kamer van Koophandel, om vervolgens onder een nieuwe naam verder te gaan met hun oplichtingspraktijken.

‘Het is schandalig dat wanneer de vorderingen oplopen, kantoren zich uitschrijven en andere juridische trucjes toepassen om onder de aansprakelijkheid uit te komen’, zegt voorzitter Marlinde Uri van het Steunpunt Bemiddelingskosten.

Kosten

De bemiddelingskantoren mogen geen geld vragen als ze de huurder niet werkelijk hebben geholpen met het vinden van een kamer. Toch zijn er volgens de partijen achter het steunpunt veel voorbeelden van studenten die bemiddelingskosten van zo’n 400 euro moeten betalen als zij via een vriend een kamer hebben gevonden, en het bemiddelingsbureau alleen een standaardcontract hoeft te leveren.

De Groninger Studentenbond (GSb), het Kamerbewoners Adviesbureau (KAB) en Studenten Organisatie Groningen (SOG) hebben een half jaar geleden samen het steunpunt opgericht om studenten gratis te helpen bij het terugvorderen van onterecht betaalde kosten. Tot nu toe met wisselend succes. Met kleinere bemiddelingsbureaus is vrijwel altijd geschikt en hebben de studenten een groot gedeelte hun geld teruggekregen. Maar bij de grotere kantoren is dat een stuk lastiger. ‘De problematiek wordt juist groter wanneer bemiddelingskantoren zo onder hun verantwoordelijkheden uit kunnen komen en daar vervolgens niets aan wordt gedaan’, schrijven ze.

Kamervragen

Inmiddels is er landelijke aandacht voor de oplichterij en zijn er naar aanleiding van een uitzending van tv-programma Kassa Kamervragen gesteld. ‘Vanuit de politiek werd beloofd de wet snel aan te scherpen. Maar het zal ondanks deze ontwikkelingen nog wel even duren voordat de onduidelijkheid en problemen zijn opgelost, zeker nu bemiddelingskantoren er alles aan doen om de kosten niet terug te hoeven betalen’, zegt Uri.

De studentenorganisaties gaan samen met de gemeente naar een oplossing zoeken. ‘De gesprekken met de gemeente lopen nog, maar zoals het er nu uit ziet zullen we hierbij bijgestaan worden door Trip Advocaten en verwachten we een dergelijk proces te zullen gaan winnen. Feitelijk is er namelijk bij de kantoren niets veranderd: zelfde kantoor, website, medewerkers, bedrijfsvoering, waardoor bestuurlijke aansprakelijkheid aan te tonen zou moeten zijn’, reageert Uri.

 

[adrotate banner=”33″]

 

10-03-2015