Demonstratie tegen sociaal leenstelsel

De Groninger Studentenbond (GSb) wil samen met studenten vakbond LSVb een grote demonstratie houden tegen invoering van het leenstelsel.

Het wetsvoorstel voor de invoering van het leenstelsel is officieel ingediend bij de Tweede Kamer. Vanaf 1 september 2015 wordt de basisbeurs afgeschaft, studenten moeten dan geld lenen om hun studie te betalen. Belachelijk, vindt de Groninger Studentenbond.

Studeren is financiële keuze

‘Als het leenstelsel door de Tweede Kamer komt, is dat een klap in het gezicht van studenten. Studeren wordt een financiële keuze in plaats van op basis van talent en motivatie’, zegt woordvoerder Ewoud Vuuregge. Tijd voor actie, vindt de bond, die 14 november samen met de LSVb en andere studentenorganisaties een grote demonstratie in Den Haag organiseert.

Schuld van 25.000

‘Juist nu is het hard nodig om je te laten horen tegen het leenstelsel’, zegt Vuuregge. De GSb berekent dat studenten door het leenstelsel straks afstuderen met een gemiddelde schuld van 25.000 euro. ‘De studententijd is hiermee de start van een leven lang schulden afbetalen. Daarnaast merken ook de studenten- en studieverenigingen de gevolgen van het leenstelsel. Studenten zullen zich veel minder inzetten voor hun vereniging, gezien de hoge studiedruk.’

Studenten die zich willen aansluiten bij de demonstratie kunnen zich aanmelden op stophetleenstelsel.nl.

23-09-2014