Sociaal leenstelsel komt er nu echt aan

Het sociaal leenstelsel wordt waarschijnlijk vandaag aangekondigd door de minister van onderwijs. Vanaf 1 september 2015 wordt de basisbeurs afgeschaft.

Nu de Europese verkiezingen achter de rug zijn, durven de partijen eindelijk de knoop door te hakken. Het leenstel komt er, maar de pijn wordt wel verzacht. Er wordt 200 tot 300 miljoen euro gereserveerd om het onderwijs ook toegankelijk te houden voor arme studenten. De OV-jaarkaart blijft en straks mogen ook mbo-studenten er gebruik van maken.

Ook is besloten dat de schuld minder snel hoeft te worden afgelost. Terugbetalen mag in 35 jaar en pas op het moment dat de ex-student minstens het minimumloon verdient. De aflossing bedraagt nooit meer dan vier procent van het maandsalaris. Het collegegeld blijft gelijk.

De afspraken behelzen ook een verrassende voorwaarde: studenten krijgen zeggenschap over de begroting van de instelling waar ze studeren.

LSVb

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is niet blij met de plannen. De vakbond protesteerde dinsdag in Den Haag tegen het sociaal leenstelsel. ‘Een leenstelsel heeft desastreuze gevolgen voor alle studenten en dus het hoger onderwijs. Dit is duidelijk een stap in de verkeerde richting!’, aldus voorzitter Jorien Janssen.

De LSVb opende de website krijgiknogstufi.nl om studenten te informeren over het leenstelsel.

In totaal moet het hele pakket op termijn jaarlijks 800 miljoen tot 1 miljard euro opleveren. (Bronnen: Trouw/NOS/De Telegraaf)

28-05-2014