Donderdag 16 oktober

Vandaag op de uni
laatste update 09:38

De hele dag kans op buien (neem je paraplu dus mee) en maximaal 16 graden.

De eerstejaars van Communicatie- en Informatiewetenschappen en Nederlandse Taal en Cultuur mochten begin deze maand hun tanden weer stuk bijten op het jaarlijkse dictee. Ze zwoegden op de dicteetekst ‘Privacyproblematiek’, over de ‘do’s-and-don’ts’ in de wetenschapsliteratuur, ‘pietje-preciezerig’ argumenteren en ‘bigbrothermaatschappij-achtige’ fratsen. Om kriegelig van te worden.
Behalve spellen moesten de studenten ook taalfouten in zinnen opsporen en verbeteren. Hoogtepunt uit de tekst: ‘het was alsof veel studenten zich hieraan irriteerden’, ‘als keurige studenten zijnde’ en ‘op tijd uitgeprint’ (de laatste bleek correct).
Annika Heijna (NTC) won het dictee met vijftien fouten en Marjanne Oosterwijk (NTC) won de taalfoutentest met drie fouten. De tweede prijs voor het dictee ging naar Marit Holwerda (CIW) met zeventien fouten; de tweede prijs voor de taalfoutentest werd gewonnen door Eline Wijma (NTC) met drie fouten. Gefeliciteert allemaal!

Aan de Erasmus universiteit willen ze wat vaker vegetarisch gaan eten. De instelling start daarom met ‘Meat Free Mondays’. Maar de EUR gaat helaas niet helemaal cold turkey. Vlees staat namelijk nog steeds op het menu. ‘Maar met extra aandacht voor het vegetarische en veganistische aanbod in de restaurants op de campus hoopt de universiteit een gedragsverandering bij studenten en medewerkers teweeg te brengen.’ Mietjes.

Hoewel de RUG een kleine groei meemaakte (de 30.000ste student, joepie!), is de instroom aan alle universitaire opleidingen ten opzichte van vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven, volgens universiteitenvereniging VSNU. Brede bacheloropleidingen zoals de Liberal Arts & Sciences-opleidingen – oftewel de University Colleges – zijn bijvoorbeeld in trek (+9%). Verder is de stijging groot in de sectoren Rechten (+20%) en Techniek (+4%). Dat gaat ten koste van de instroom in sectoren Taal & Cultuur (-9%) en Gedrag en Maatschappij (-5%). In totaal hebben 45.000 nieuwe studenten zich aangemeld.

16-10-2014