Donderdag 30 oktober

Vandaag op de uni
laatste update 13:09

De herfstbladeren vallen als een dolle, de bladblazers hebben het er druk mee. Het weer van vandaag: beetje regenachtig, max. 13 graden, weinig wind.

De RUG en het UMCG zijn samen de belangrijkste pijler van de economie in Noord Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Biggar Economics, in opdracht van de universiteit. Beide instellingen zijn goed voor ruim 12.500 fulltime banen en een jaaromzet van €1,4 miljard. Indirect is het effect nog veel groter: 60.000 banen in Nederland, waarvan 24.000 in Groningen. In geld uitgedrukt is de bijdrage aan de Nederlandse economie €5,4 miljard.

Primeur! De Jumbo’s in Groningen gaan eetbare insecten verkopen. Het gaat om bitterballen met meelwormen, groenteburgers met buffalowormen of knapperige wasmotlarven met zout, meldt Nu.nl. De supermarktkketen wil zo helpen het wereldvoedselprobleem op te lossen. Vrijdag en zaterdag kun je alsvast komen proeven.

Niet van je stoel vallen bij dit bericht: de Groninger Studenbond heeft een ‘levensgroot’ spandoek opgehangen op Zernike. Als opwarmertje voor de demonstratie tegen het leenstelsel, zo melden ze in een persbericht. Daar zijn we behoorlijk stuk van.

Organisaties hebben weinig geleerd over risicomanagement. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Tweede Nationaal Onderzoek Risicomanagement, onder wie Dirk Swagerman, hoogleraar accounting aan de RUG. Sinds 2009 is nauwelijks sprake van verbetering. Sterker: op sommige punten is er zelfs sprake van een lichte achteruitgang. Gebrekkig risicomanagement was een van de oorzaken van de financiële crisis. Daarom spreken de onderzoekers ook van een zorgwekkende ontwikkeling.

 
30-10-2014