Expertisecentrum vecht tegen opheffing

Het expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie (Etoc) van de RUG maakt bezwaar tegen de bezuinigingsplannen van letteren. De medewerkers roepen iedereen op ze te steunen.

Het centrum, dat in 1999 werd opgericht voor de uitvoering van toegepast derde geldstroomonderzoek, haalt onvoldoende geld binnen, volgens het faculteitsbestuur. ‘Het is daardoor niet langer levensvatbaar’, wordt er geconcludeerd in het onlangs verschenen reorganisatieplan. Kletskoek, vinden de medewerkers. ‘We zijn ervan overtuigd dat Etoc kan blijven bestaan.’

De organisatie heeft tot vrijdag de tijd om bezwaar te maken tegen opheffing van het centrum. Woensdag stuurden de medewerkers een nieuwsbrief rond, waarin iedereen werd opgeroepen z’n steun voor Etoc uit te spreken. ‘We hopen het verweer sterker te maken met de steunbetuigingen’, schrijven ze.

Sindsdien zijn er 25 steunmails binnengekomen. ‘Het loopt heel goed. Mensen vertellen van trainingen waar ze veel aan hebben gehad. “Jullie hebben een enorme invloed op de dagelijkse werkzaamheden van de mensen voor de klas”, schrijft bijvoorbeeld een van hen. Maar we krijgen ook suggesties binnen over hoe we verder zouden kunnen’, vertelt een van de medewerkers.

In de reorganisatieplannen wordt het centrum misschien afgeschreven, volgens de medewerkers kunnen ze in hun bezwaar aantonen dat Etoc bestaansrecht heeft. ‘We denken zeker dat er een toekomst is in de huidige markt. De taalontwikkeling van kinderen wordt steeds belangrijker.’

De lopende projecten van het centrum eindigen voor de zomer. Heeft het bezwaar geen resultaat, dan wordt het personeelsbestand waarschijnlijk vanaf september afgebouwd. Het faculteitsbestuur wil de bedrijfsnaam Etoc wel blijven gebruiken, vanwege ‘de  goede reputatie’ die het centrum heeft opgebouwd.

– 23 april 2013 –

 

 

23-04-2013