Feestje: nieuwbouw GMW van start

Sommige opleidingsdirecteuren wilden al bijna zélf muurtjes gaan bouwen. Maar dat bleek niet nodig. De nieuwbouw voor sociale wetenschappen in de Grote Rozenstraat ging donderdag eindelijk officieel van start.

Het heette ‘eerste paalhandeling’, maar eigenlijk werd alleen het bouwbord onthuld in de Grote Rozenstraat. Want heien, dat doen ze niet met al die kwetsbare bomen en monumentale panden in de Hortusbuurt. En stiekem was de bouw ook al begonnen. Maar toch. De mensen van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen hebben lang moeten wachten. Eerst voor er eindelijk een akkoord was over de nieuwbouw op de plek waar eerst ‘de kleine huisjes’ stonden. En daarna voor de gemeente eindelijk een bouwvergunning afgaf. Dat laatste leverde nog een extra half jaar vertraging op.

‘Sommig directeuren belden elke week om te vragen hoe het ermee stond’, vertelt portefeuillehouder middelen Rita Landeweerd van GMW. ‘Vandaar dat we dit toch wilden markeren met een klein feestje.’

Nieuwbouw Grote Rozenstraat gaat eindelijk van start.

Nieuwbouw Grote Rozenstraat gaat eindelijk van start.

De eisen van de gemeente hebben ervoor gezorgd dat de bouw nog een beetje is aangepast. De orangerie die tegen de Hortustuin aan komt te liggen wordt iets kleiner dan gepland. Ook komt hij hoger te liggen. ‘Nader onderzoek van de plantenmannen liet zien dat het wortelstelsel van een monumentale plataan anders in de problemen zou komen’, vertelt een van de aanwezige medewerkers van architectenbureau Skets dat verantwoordelijk is voor het project.

De bouw moet tegen het einde van het jaar helemaal klaar zijn. Dan gaat er een grote verhuisoperatie van start. Medewerkers uit het Muntinggebouw gaan naar het bestuursgebouw op nummer 15. De onderzoekers uit het zwaar verouderde sociologiegebouw verhuizen dan naar het Muntinggebouw en de nieuwbouw, zodat hún gebouw eindelijk kan worden gerenoveerd.

Landeweerd is opgelucht dat het eindelijk zover is. ‘Dat sommige medewerkers zo lang in een gebouw bleven zitten dat allang gerenoveerd had moeten zijn, daar heb ik me wel vervelend over gevoeld.’

 

28-03-2013