Geen Academische Jaarprijs voor RUG

Team De Jonge van het UMCG heeft de finale van de Academische Jaarprijs 2013 niet gehaald. Uit zeventien uitgewerkte communicatievoorstellen heeft de jury vandaag drie finalisten gekozen.

Deze teams mogen hun communicatieplan presenteren tijdens de finale in Utrecht in oktober. De finalisten zijn Team van Bodegom, van het kennisistituut Leyden Academy, over de vraag in hoeverre onze levensverwachting afhankelijk is van omgevingsfactoren. Het Team Shamoun-Baranes van de Universiteit van Amsterdam over high-tech vogelonderzoek en Team Steenbergen van Universiteit Twente over pijnloos borstkankeronderzoek voor alle vrouwen.

Het team met het krachtigste communicatieplan wint de Academische Jaarprijs 2013 en krijgt 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren.

Mentale toestand

Het voorstel van Team de Jonge van het UMCG ging over een interactieve website met gegevens over de mentale toestand van onze bevolking. Daarmee zou beter in kaart gebracht kunnen worden hoe vaak klachten voorkomen en hoe ze met elkaar te maken hebben. Dat zou leiden tot een zinvollere indeling van psychische problemen.

Vorig jaar haalden twee Groningse teams de finale, maar struikelden op de valreep.

De Academische Jaarprijs wordt dit jaar voor achtste keer gehouden en is een initiatief van NWO, NRC, KNAW en VPRO/NTR. De Academische Jaarprijs wil teams van wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren hun onderzoek onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

 

 

12-06-2013