‘Ik heb heel hard ‘yes’ geroepen’

Veertien talentvolle wetenschappers aan de RUG en het UMCG kregen dit voorjaar een persoonsgebonden VENI-subsidie van maximaal 250.000 euro van onderzoeksfinancier NWO. Nefroloog Martin de Borst (33) onderzoekt hoe fosfaat in voeding van grote invloed kan zijn op het zoutgehalte in je lichaam.

Wat was het eerste dat je deed toen je de subsidie binnen had?

‘Ik heb een paar keer heel hard ‘yes’ geroepen, wat waarschijnlijk door de gangen van het UMCG schalde. Er zullen wel wat mensen raar hebben opgekeken. Daarna heb ik mijn vrouw gebeld natuurlijk en mijn collega’s heb ik taart en koffie gebracht. Het is een persoonsgebonden subsidie, zij hebben er dus niks aan, maar ze waren toch heel blij voor me.’

Martin de Borst

Waar gaat je onderzoek over?

‘Mijn onderzoek gaat over fosfaat en zout in de voeding van nierpatiënten. Nierpatiënten houden zout vast, en daarmee ook vocht. Als nierpatiënten zout en vocht vasthouden in hun lichaam, is de behandeling die wij ze geven minder effectief. Maar minder zout eten is moeilijk; het zit in fastfood, in brood, in allerlei dagelijkse voedingsmiddelen. Bovendien begrijpen nierpatiënten vaak niet waarom zoutbeperking nodig is, ze voelen zich vaak niet ziek.

Mijn onderzoek gaat over de interactie tussen zout en fosfaat. Fosfaat is nodig voor je botten, maar teveel ervan is slecht voor je hart en je bloedvaten. Maar fosfaat doet ook iets met zout, het zorgt er ook voor dat het zout dat je via de voeding binnenkrijgt door het lichaam wordt vastgehouden. De behandeling die wij nierpatiënten geven wordt daardoor teniet gedaan. Ik ga onderzoeken hoe je zoutgevoeligheid kunt beïnvloeden door de fosfaatinname te beperken, met als doel de behandeling van nierpatiënten efficiënter te maken.’

Waarom is het zo interessant?

‘De interactie tussen voeding en geneesmiddelen is een hot onderwerp. Hoe fosfaat in de voeding en de effectiviteit van geneesmiddelen beïnvloedt is nog onbekend. Mijn onderzoek is daarin vernieuwend. Ik probeer met dit onderzoek eraan bij te dragen dat nierpatiënten zo lang mogelijk zonder dialyse kunnen leven.’

Over drie jaar heb ik ontdekt…

‘… dat nierpatiënten beter behandeld kunnen worden door niet alleen goed op zout maar ook op fosfaat in de voeding te letten. Maar mijn onderzoek kan ook meer inzicht geven in de schadelijke effecten van fosfaat op het lichaam. Hoewel een beetje fosfaat nodig is voor gezonde botten, kan een teveel aan fosfaat neerslaan in de bloedvaten, waardoor er verkalking optreedt, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ik wil ontdekken hoe dat komt en hoe je dat kan aanpakken.’

Waarom ben je wetenschapper en bijvoorbeeld geen ondernemer?

‘Als onderzoeker ben je eigenlijk ook een soort ondernemer. Ik heb een onderzoeksgroep met aio’s, ik leg contacten met andere onderzoekers, ik onderhandel en lobby om onze onderzoeksonderwerpen op de kaart te zetten. Ik ben niet alleen bezig met het onderzoek zelf, ik probeer de uitkomsten van mijn onderzoek ook onder de aandacht te brengen.’

 

 

 

RUG Veni’s

En Eva Heinen was onvindbaar…

Planoloog Eva Heinen kreeg een VENI-subsidie voor onderzoek naar duurzaam transport. Jammer dat Cambridge haar heeft weggekaapt.

‘It was the perfect time to get such good news’

Alex Pigot is thrilled by the biodiversity in Madagascar. He wants to know: why on earth are there so many species?

‘Ik werd ongeduldig, duurde me te lang’

Waarom werken Seychellenzangers samen bij het opvoeden van hun kinderen? Eh? Sjouke Anne Kingma heeft het natuurlijk over vogels.

‘All my colleagues gathered together’

Bioinformatician Yang Li is working on sytems genetics of metabolic flow rate. What a joy! ‘Every day I learn new things.’

‘Ik heb heel hard ‘yes’ geroepen’

Martin de Borst riep heel hard ‘yes’ . Hij kreeg geld voor zijn doel om nierpatienten langer zonder dialyse te laten leven.

‘My wife didn’t even answer the phone’

Astronomer Vibor Jelic is going back 13,2 billion years back in time. He joins captain Picard to Galaxy. Lucky guy!

‘Ik kreeg tranen in mijn ogen’

Suzan Folkerts graaft zich in in bijbels. De canon van Nederland, die zegt dat Luther als eerste de bijbel vertaalde, klopt niet, weet ze nu.

‘The least I owe them is a big party’

Manuel Nuno Melo examines how different drugs interact with cell membranes. And he owes his family a big party.

‘Ik kon het niet geloven, mijn zus moest ‘t checken’

Roemeense en Britste televisiemakers werkten samen tijdens de Koude Oorlog, ontdekte televisiehistoricus Dana Mustata.

‘I was welcomed with roses and a meal’

Alicia Lammerts van Bueren examines bacteria in our intestine and received a VENI grant. A proud husband gave her roses.

‘Ik geloofde het eerst niet’

Hoe kan het dat wij al weten wat er gezegd wordt, voordat het gezegd wordt? Jakub Dotlacil onderzoekt hoe taal werkt.

‘Ik zat daar gelukzalig te zijn’

Marketingdeskundige Marijke Leliveld onderzoekt Pampers. Het bedrijf doneert aan Unicef. Maar geeft de consument dan zelf nog?

‘Ik heb heel even gehuild’

Viroloog Izabela Rodenhuis-Zybert gaat tijgermuggen onderzoeken met haar Veni. Tenminste, de infecties die ze veroorzaken.

‘Ik heb meteen een sollicitatie afgezegd’

Martijn Wieling kreeg een Veni-subsidie. Hij gaat sensoren op de tong zetten van Nederlanders die Engels praten. Wat gaat er mis?

27-09-2013