‘Ik kreeg tranen in mijn ogen’

Veertien talentvolle wetenschappers aan de RUG en het UMCG kregen dit voorjaar een persoonsgebonden VENI-subsidie van maximaal 250.000 euro van onderzoeksfinancier NWO. Mediëvist Suzan Folkerts (37) onderzoekt of de strikte scheiding tussen de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd wel zo strikt was.

Wat was het eerste dat je deed toen je de subsidie binnen had?

‘Ik moest eerst heel vaak doorklikken, mijn dossiernummer zoeken en dat vergelijken. Toen het klopte, kreeg ik tranen in mijn ogen. Van opluchting, denk ik. Mijn vorige project was net afgelopen, dus het hing er een beetje om.’

veni 8 SuzanFolkerts

Waar gaat je onderzoek over?

‘Mijn onderzoek richt zich op de religieuze cultuur in Nederlandse steden. Tussen de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd en tussen religieus en wereldlijk zitten grenzen, grenzen die ik ter discussie stel in mijn onderzoek. Ik ga dat doen door de verspreiding van de eerste gedrukte Nederlandse bijbels te bestuderen. In de geschiedenis kijken we altijd terug en we nemen nu aan dat die grens er was. Maar volgens mij was die grens toen helemaal niet zo aanwezig als in de boeken staat.’

Waarom is het zo interessant?

‘Ik probeer het beeld bij te stellen van wat middeleeuws en wat modern is. Ik wil de bestaande opinies daarover meer relativeren. Een voorbeeld is de canon van Nederland. Daarin staat dat Luther als eerste de bijbel vertaalde, maar dat is niet zo. Hij maakte zelf ook gebruik van vertalingen. Dat hij als eerste de bijbel vertaalde, is een mythe. Een mythe die nog steeds bestaat. Ik probeer dat soort mythes te ontkrachten.’

Over drie jaar heb ik ontdekt…

‘Dat populaire middeleeuwse bijbelvertalingen ook daarna gebruikt werden. Het zou daarnaast ook leuk zijn als ik in literaire teksten zoals refreinen, gedichten, die ik ga onderzoeken sporen van bijbelteksten tegen kom.’

Waarom ben je wetenschapper en bijvoorbeeld geen ondernemer?

‘Ik wil meer weten. Ik vond het schrijven van mijn scriptie het leukste onderdeel van mijn studie. Daarna werd ik promovendus en leerde ik de academische wereld pas echt goed kennen. Ik vind het spel, deze cultuur, heel leuk. Het past bij me. En daarnaast, het klinkt bijna arrogant, kun je als wetenschapper de mensheid wat brengen.’

beyond.’

 

 

RUG Veni’s

En Eva Heinen was onvindbaar…

Planoloog Eva Heinen kreeg een VENI-subsidie voor onderzoek naar duurzaam transport. Jammer dat Cambridge haar heeft weggekaapt.

‘It was the perfect time to get such good news’

Alex Pigot is thrilled by the biodiversity in Madagascar. He wants to know: why on earth are there so many species?

‘Ik werd ongeduldig, duurde me te lang’

Waarom werken Seychellenzangers samen bij het opvoeden van hun kinderen? Eh? Sjouke Anne Kingma heeft het natuurlijk over vogels.

‘All my colleagues gathered together’

Bioinformatician Yang Li is working on sytems genetics of metabolic flow rate. What a joy! ‘Every day I learn new things.’

‘Ik heb heel hard ‘yes’ geroepen’

Martin de Borst riep heel hard ‘yes’ . Hij kreeg geld voor zijn doel om nierpatienten langer zonder dialyse te laten leven.

‘My wife didn’t even answer the phone’

Astronomer Vibor Jelic is going back 13,2 billion years back in time. He joins captain Picard to Galaxy. Lucky guy!

‘Ik kreeg tranen in mijn ogen’

Suzan Folkerts graaft zich in in bijbels. De canon van Nederland, die zegt dat Luther als eerste de bijbel vertaalde, klopt niet, weet ze nu.

‘The least I owe them is a big party’

Manuel Nuno Melo examines how different drugs interact with cell membranes. And he owes his family a big party.

‘Ik kon het niet geloven, mijn zus moest ‘t checken’

Roemeense en Britste televisiemakers werkten samen tijdens de Koude Oorlog, ontdekte televisiehistoricus Dana Mustata.

‘I was welcomed with roses and a meal’

Alicia Lammerts van Bueren examines bacteria in our intestine and received a VENI grant. A proud husband gave her roses.

‘Ik geloofde het eerst niet’

Hoe kan het dat wij al weten wat er gezegd wordt, voordat het gezegd wordt? Jakub Dotlacil onderzoekt hoe taal werkt.

‘Ik zat daar gelukzalig te zijn’

Marketingdeskundige Marijke Leliveld onderzoekt Pampers. Het bedrijf doneert aan Unicef. Maar geeft de consument dan zelf nog?

‘Ik heb heel even gehuild’

Viroloog Izabela Rodenhuis-Zybert gaat tijgermuggen onderzoeken met haar Veni. Tenminste, de infecties die ze veroorzaken.

‘Ik heb meteen een sollicitatie afgezegd’

Martijn Wieling kreeg een Veni-subsidie. Hij gaat sensoren op de tong zetten van Nederlanders die Engels praten. Wat gaat er mis?

19-09-2013