‘Ik heb heel even gehuild’

Veertien talentvolle wetenschappers aan de RUG en het UMCG kregen dit voorjaar een persoonsgebonden Veni-subsidie van maximaal 250.000 euro van onderzoeksfinancier NWO. Viroloog Izabela Rodenhuis-Zybert (32) gaat er tijgermuggen mee onderzoeken. De infecties die ze veroorzaken dan.

Wat was het eerste dat je deed toen je de subsidie binnen had?

‘Prosecco drinken met m’n collega’s, om drie uur ’s middags. Ik zat in de koffiekamer van het UMCG toen ik de mail van NWO binnen kreeg. M’n handen begonnen te trillen toen ik de mail doorscrolde en na heel veel pagina’s zag ik dat ik de subsidie kreeg. Toen heb ik heel even gehuild.’

Waar gaat je onderzoek over?

‘Ik onderzoek twee virussen – dengue en chikungunya – die door de tijgermug worden overgedragen. Beide virussen kunnen apart voorkomen, maar ook als co-infectie. Dat wil zeggen dat een patiënt beide virussen draagt. We weten dat die co-infecties bestaan en dat ze de laatste jaren steeds vaker voorkomen, maar we weten nog niet wat ze teweeg brengen in het lichaam. Ik ga onderzoeken hoe beide virussen elkaar beïnvloeden en hoe ze samen het immuunsysteem van een patiënt bespelen.’

Izabela Rodenhuis-Zybert

Waarom is het zo interessant?

‘De tijgermug verspreidt zich over een steeds groter gebied. Dat zagen we, onderzoekers en artsen, al aankomen voordat de pers er afgelopen zomer een hype van maakte. Die co-infecties komen daardoor ook steeds meer voor,  maar artsen en onderzoekers weten nog niet hoe zo’n infectie zich uit en hoe ze een patiënt met een co-infectie kunnen helpen.’

Over drie jaar heb ik ontdekt…

‘Waarom deze infecties elkaar versterken en hoe co-infecties het immuunsysteem aantasten. Wat mijn onderzoek wat lastiger maakt is het gebrek aan patiënten met een co-infectie in Nederland. Ik werk daarom samen met ziekenhuizen in India, waar echte patiënten zijn. Als ik weet wat voor effect zo’n co-infectie heeft op het immuunsysteem, kan ik ook in the long run helpen die patiënten te genezen. Dat als je dat ene eiwitje blokkeert, dat er dan een window voor genezing is.’

Waarom ben je wetenschapper en bijvoorbeeld geen ondernemer?

‘Ik hou er niet van om risico’s te nemen met geld. Bovendien ben ik te nieuwsgierig om een ondernemer te worden die – in mijn ogen – voornamelijk naar de verkoop van zijn product streeft. Als je in die wereld geen resultaat boekt dan is dat een slecht resultaat. In de wetenschap is dat heel anders. Als je goed onderzoek doet, is er geen enkel resultaat dat maakt dat je je geld verliest.’

RUG Veni’s

En Eva Heinen was onvindbaar…

Planoloog Eva Heinen kreeg een VENI-subsidie voor onderzoek naar duurzaam transport. Jammer dat Cambridge haar heeft weggekaapt.

‘It was the perfect time to get such good news’

Alex Pigot is thrilled by the biodiversity in Madagascar. He wants to know: why on earth are there so many species?

‘Ik werd ongeduldig, duurde me te lang’

Waarom werken Seychellenzangers samen bij het opvoeden van hun kinderen? Eh? Sjouke Anne Kingma heeft het natuurlijk over vogels.

‘All my colleagues gathered together’

Bioinformatician Yang Li is working on sytems genetics of metabolic flow rate. What a joy! ‘Every day I learn new things.’

‘Ik heb heel hard ‘yes’ geroepen’

Martin de Borst riep heel hard ‘yes’ . Hij kreeg geld voor zijn doel om nierpatienten langer zonder dialyse te laten leven.

‘My wife didn’t even answer the phone’

Astronomer Vibor Jelic is going back 13,2 billion years back in time. He joins captain Picard to Galaxy. Lucky guy!

‘Ik kreeg tranen in mijn ogen’

Suzan Folkerts graaft zich in in bijbels. De canon van Nederland, die zegt dat Luther als eerste de bijbel vertaalde, klopt niet, weet ze nu.

‘The least I owe them is a big party’

Manuel Nuno Melo examines how different drugs interact with cell membranes. And he owes his family a big party.

‘Ik kon het niet geloven, mijn zus moest ‘t checken’

Roemeense en Britste televisiemakers werkten samen tijdens de Koude Oorlog, ontdekte televisiehistoricus Dana Mustata.

‘I was welcomed with roses and a meal’

Alicia Lammerts van Bueren examines bacteria in our intestine and received a VENI grant. A proud husband gave her roses.

‘Ik geloofde het eerst niet’

Hoe kan het dat wij al weten wat er gezegd wordt, voordat het gezegd wordt? Jakub Dotlacil onderzoekt hoe taal werkt.

‘Ik zat daar gelukzalig te zijn’

Marketingdeskundige Marijke Leliveld onderzoekt Pampers. Het bedrijf doneert aan Unicef. Maar geeft de consument dan zelf nog?

‘Ik heb heel even gehuild’

Viroloog Izabela Rodenhuis-Zybert gaat tijgermuggen onderzoeken met haar Veni. Tenminste, de infecties die ze veroorzaken.

‘Ik heb meteen een sollicitatie afgezegd’

Martijn Wieling kreeg een Veni-subsidie. Hij gaat sensoren op de tong zetten van Nederlanders die Engels praten. Wat gaat er mis?

04-09-2013