Geen vrij meer tijdens Bommen Berend

De RUG wil de vrije dag tijdens Groningens Ontzet afschaffen. De universiteitsgebouwen zijn 28 augustus dan gewoon open.

Volgens een woordvoerder van de RUG is het ‘momenteel niet meer dan een idee’, maar de universiteit praat binnenkort wel met de vakbonden over het afschaffen van de vrije dag.

‘Ik heb het nog niet met mijn collega’s besproken. Maar ik kan me niet voorstellen dat we zeggen: oké, da’s jammer, dan zijn we voortaan een dag minder vrij’, reageert vakbondswoordvoerder Maarten Goldberg.

Goldberg begrijpt dat een universiteit, die internationale studenten en onderzoekers aantrekt, open wil zijn op een dag dat de rest van het land niet vrij is, maar hij wil er wel iets voor terug. ‘Ik denk zelf aan de drie of vier dagen verloftegoed die we ieder jaar inleveren vanwege de sluiting tijdens kerst en oud & nieuw. Als het universiteitsbestuur 28 augustus wil afschaffen, moeten we daar nog maar eens naar kijken.’

De RUG is niet de enige die de vrije dag tijdens Groningens Ontzet, bekend als Bommen Berend, wil afschaffen. De gemeenteambtenaren werken sinds dit jaar ook op 28 augustus. Ook de Hanzehogeschool is gewoon open.

17-09-2014