Rector genomineerd voor kwakzalverprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft rector magnificus Elmer Sterken genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs.

De rector van de RUG heeft zich volgens de vereniging schuldig gemaakt aan de verspreiding van de kwakzalverij in Nederland, omdat hij geen probleem zag in de promotie van psychiater Rogier Hoenders.

Volgens de Vereniging was het proefschrift over integratieve geneeskunde van ‘abominabele kwaliteit’. Het promotieonderzoek van Hoenders zou worden gesubsidieerd door het door hemzelf opgerichte Centrum Intergrale Psychiatrie (CIP). ‘Daar wordt kwakzalverij in de vorm van tantric healing, acupunctuur, Chinese kruiden en voedingssupplementen binnengesmokkeld onder de dubieuze vlag van ‘integrative medicine’.’

Binnengesmokkeld

De vereniging vroeg daarom Elmer Sterken de promotie uit te stellen en het stuk door een andere promotiecommissie te laten beoordelen. Maar Sterken zag daar geen reden toe, omdat het proefschrift was ‘gebaseerd op artikelen die zijn gepubliceerd in reguliere en top-tijdschriften en beoordeeld door internationaal erkende experts’.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij blijft van mening dat Hoenders geen doctoraat had mogen worden toegekend en en heeft Sterken daarom genomineerd.

Sterken neemt volgens zijn woordvoerder de nominatie voor kennisgeving aan en besteedt er verder geen aandacht aan.

18-09-2014