RUG stijgt in belangrijke ranglijst

De RUG stijgt zeven plaatsen in de QS Rankings, naar plek 90. Een hogere plek in de ranglijsten zorgt vooral voor meer internationale studenten en onderzoekers.

De stijging is vooral te danken aan de grotere instroom van internationale studenten aan de RUG en een betere score op het gebied van wetenschappelijke citaties per medewerker.

Daarnaast is internationale reputatie erg belangrijk voor een hogere positie in de QS World University Rankings, zegt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema. ‘De RUG is erg actief in Azië en dat is voor deze ranking van belang. We genieten daar redelijk wat bekendheid’, zegt hij.

Meer internationale studenten

Een maand geleden werd bekend dat de universiteit tien plekken steeg in de Shanghai-ranking, van 92 naar 82. De ranglijsten zijn voor de RUG van belang om internationale studenten en onderzoekers te trekken en om nieuwe fondsen aan te boren voor onderzoek.

‘We streven er naar om veel internationale studenten binnen te halen. Een hogere plek in de rankings zorgt voor meer bekendheid, maar zonder die notering kunnen de studenten vaak ook geen beurs krijgen om hier te komen’, aldus RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

‘Het wordt belangrijk gevonden’

Poppema is blij met de stijging, maar relativeert het nieuws ook meteen. ‘Tussen plek 70 en 150 kan je van alles gebeuren. Die universiteiten lijken veel op elkaar. Een lichte daling of stijging heeft vooral te maken met de reputatie van een universiteit’, zegt hij. ‘De ranglijsten zijn ook gewoon een business model. Maar het is belangrijk omdat het belangrijk wordt gevonden. De waarde van je diploma heeft te maken met de plaats in de ranking.’

 

16-09-2014