Geen Zwaartekracht subsidie voor de RUG

De RUG loopt miljoenen euro’s voor onderzoek mis. De universiteit krijgt geen cent van het prestigieuze Zwaartekrachtprogramma van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De universiteit diende vier aanvragen in. Ze kwamen van ERIBA en de onderzoeksgroepen adaptive capacity of life, synthetic microbiology en sustainable cooperation. Het College van Bestuur is teleurgesteld dat de RUG buiten de boot is gevallen bij het Zwaartekrachtprogramma.

Verbaasd

Rector magnificus Elmer Sterken is verbaasd dat de gelden eenzijdig verdeeld zijn. ‘Van de in totaal 41 ingediende projecten zijn er uiteindelijk zes als winnaar uit de bus gekomen. Dit zijn allemaal bèta of medische projecten’, zegt Sterken. ‘We zullen uit deze en de vorige ronde lessen trekken en hopen bij de volgende ronde wel in aanmerking te komen voor een bijdrage.’

153 miljoen

Onder de zes groepen wetenschappers, onder meer afkomstig van de TU Eindhoven, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit, wordt 153 miljoen euro verdeeld. Het laagste bedrag dat is toegekend is 19,9 miljoen euro, het hoogste 31,9 miljoen.

De groepen met een Zwaartekrach beurs doen onderzoek naar onder meer immuunziekten, klimaatverandering en microbiologische processen.

19-12-2013