Henk on tour op het Zernikecomplex

Misschien heb je hem wel gezien: Henk on tour op het Zernikecomplex. Met rookworst en snert uit de Unoxkar.

Eerder stond Henk standvastig buiten zijn warme hap aan de man te brengen. Maar maandag hield de sneeuw hem tegen en ook vandaag was het toch echt te koud. Daarom staat hij met zijn wagen in de kantine van de Kapteynborg. Henk: ‘Maak je een foto? Wacht, dan doe ik even m’n muts op’.

Liever zou hij gewoon weer in de buitenlucht staan: ‘Ik krijg het niet zo snel koud hoor. Laat mij maar buiten staan. Maar ja, dan komen die mensen niet, hè’, legt hij uit.

Het loopt storm

Henk Criens is werkzaam bij Hospitality Services van de RUG. Hij vindt het erg gezellig om achter de kar te staan, mensen zijn altijd wel in voor een praatje met Henk. De kar heeft het facilitair bedrijf voor een maand op de kop getikt. En het loopt storm. Merk: ‘We verkopen wel vaker broodjes rookworst, maar met deze kar erbij is het helemaal mooi. Zowel studenten als medewerkers vinden het prachtig.’

Ook internationale studenten komen weleens een kijkje nemen bij die oranje kar, sommige durven het zelfs aan om ‘Henks worstje’ of erwtensoep te proberen.

Zoals Clemens, student Strategic Innovation Management en afkomstig uit Oostenrijk. Hij doet een eenjarig Master programma aan de RUG en wil in die tijd zoveel mogelijk Nederlandse versnaperingen proberen. Vandaag neemt hij op aanraden van zijn Nederlandse vriend Maarten zowel een broodje rookworst als een kop erwtensoep.

Kroket en onze patat

Van onze Nederlandse keuken vindt hij de kroket en onze patat het lekkerst. ‘I really didn’t like frikandel. But maybe I wasn’t drunk enough. Eierbal? I don’t even want to talk about that one’, zegt Clemens, terwijl hij aarzelend een zakje mosterd op zijn broodje rookworst uitknijpt.

Het bevalt goed. ‘In Austria we have these kinds of sausages as well, but a lot thinner. Yours tastes kind of smoky, it’s nice.’ En ook al ziet de snert er een beetje gek uit, ook die gaat er goed in bij Clemens. De warme lunch komt goed uit, want hij heeft nog een hele studeerdag voor zich.

Wil jij Henk ook in real life ontmoeten? De Unox kar rolt nog even door tot donderdag 6 februari. Voorlopig alleen nog op het Zernike, want het centrum vindt Henk toch echt te ver fietsen.

30-01-2014