Medewerkers RUG ook over op Google

De RUG stapt maandag 26 mei definitief over op Google. Net als studenten gebruiken medewerkers dan ook Gmail. Maar niet iedereen wil de overstap maken.

De verhuizing naar Google moet een besparing van vier ton per jaar opleveren. Niet iedereen is blij. Met name onderzoekers van de faculteiten Wiskunde en Natuurwetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) staan niet te springen om hun vertrouwelijke mails te delen met de Amerikaanse FBI en NSA.

Privacygevoelige gegevens

‘Veel GMW’ers werken voor hun onderzoek met zeer privacygevoelige data, zoals psychische, psychiatrische en seksuele klachten van patiënten. De patiënten is vanzelfsprekend toegezegd dat er uiterst zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan. Werken met een Amerikaanse mailprovider – die dus onder de Patriot Act valt – valt daar niet onder’, legt Casper Albers, voorzitter van de faculteitsraad van GMW, uit.

Europees alternatief

Medewerkers die écht niet willen overstappen kunnen nog een jaar lang gebruik maken van de huidige RUG-mailvoorziening. Daarna wordt een Europees alternatief gezocht. ‘Maar niet-overstappen is best ingewikkeld. Je moet toestemming hebben van het faculteitsbestuur en die krijg je waarschijnlijk alleen als je kunt aantonen dat onderzoek anders in gevaar komt, bijvoorbeeld door eisen van een opdrachtgever of onderzoekspartner’, zegt Bart Beijer, fractievoorzitter van de personeelspartij in de universiteitsraad.

Versleutelen een optie

Beide personeelspartijen in de universiteitsraad stellen donderdag vragen over de situatie aan het universiteitsbestuur. Ze willen dat iedere medewerker de mogelijkheid krijgt om zijn mail te versleutelen. ‘Het Centrum voor Informatietechnologie moet dan voor iedereen die dat niet heeft een encryptie-sleutel aanmaken en ondersteuning geven bij het eenmalig aanpassen van Thunderbird of Outlook op de werkplek. Het bieden van de opt-out  (gebruik blijven maken van de RUG-mail)  is dan niet meer nodig’, aldus Mathieu Paapst van de personeelsfractie voor de Wetenschap.

‘Alles is te kraken’

Vanaf 1 maart start de universiteit in elk geval met een eigen Dropbox-kloon, genaamd Unishare. De dienst , mede ontwikkeld met de TU Twente, moet een veilig alternatief bieden voor het Amerikaanse Dropbox en onderzoekers de mogelijkheid geven om documenten en data te delen zonder dat (buitenlandse) veiligheidsdiensten meekijken. ‘Maar alles is te kraken, ook encryptie, alleen wordt het wat lastiger’, zegt Beijer.

Deze week ontvangen alle RUG-medewerker een mail over de overstap.

29-01-2014