Klachten over toetsenborden

Studenten zijn in rep en roer over nieuwe toetsenborden in de Bernoulliborg. Alle werkplekken hebben sinds vorige week kleine toetsenbordjes gekregen. RSI-proof, volgens de fabrikant. ‘Absolute bagger’, volgens de studenten.

Alle computers op de tweede verdiepingen van de Bernoulliborg zijn opeens uitgevoerd met een klein grijs toetsenbordje. Een compact designmodel van fabrikant Bakker Elkhuizen, dat voor een betere werkhouding moet zorgen.

‘Voor studenten informatica en kunstmatige intelligentie is er nauwelijks mee te werken. Programmeerwerk is er bijna niet op te doen’, concludeert student Jan Willems. Met de vorige toetsenborden was niets mis, zegt hij. ‘En deze kosten ook nog ergens tussen de 60 en 100 euro per stuk. Er is dus voor ruim 10.000 euro aan nieuwe toetsenborden geplaatst. Terwijl met de oude toetsenborden wel fatsoenlijk was te werken.’

‘Iedereen klaagt erover’, bevestigen studenten marketing en internationale economie Hans ten Brugge en Robin Papa. ‘De numlock staat standaard aan, waardoor het intypen van een wachtwoord bij het inloggen problematisch is. En met een groter toetsenbord type je sneller. Je kan er wel mee werken, maar hij is zoveel extreem duurder en heeft niet eens een numpad.’

Kritiek

Demand manager Ronald Zwaagstra is verantwoordelijk voor de nieuwe keyboards. Hij kan de kritiek wel begrijpen. ‘Als je gewend geraakt bent aan zo’n numeriek deel, dan mis je het bij de nieuwe toetsenborden. Zelfs als je het nooit gebruikt. En dat numlock standaard aanstaat ligt niet aan de toetsenborden, dat is een instelling in de pc’, zegt hij.

De toetsenborden voelen misschien wat anders aan, maar dat is vooral een kwestie van wennen, denkt Zwaagstra. Hij koos voor de toetsenborden omdat ze beter tegen RSI-klachten zijn.

‘Het voordeel is dat je je muis op een natuurlijker plek neer kunt leggen en gebruiken, waardoor de belasting van de schouder afneemt. Aldus leerde ik jaren geleden tijdens een cursus over RSI. Aangezien het risico op RSI-klachten bij studenten kunstmatige intelligentie en informatica vrij groot is lag de keuze voor kleine toetsenborden in de Bernoulliborg voor de hand.’ En je houdt ook nog eens meer ruimte over voor je boeken en aantekeningen, zegt hij.

Over de kosten kan Zwaagstra niets zeggen. ‘Dat is concurrentiegevoelige informatie. Ik kan je wel zeggen dat ik 60 euro ook erg fors zou vinden. Voor ergonomische voordelen betaal je helaas altijd wat meer dan voor standaard materiaal. Ik heb daarom wel gekeken waar de risico’s op RSI het grootst zijn. Deze kleine toetsenborden zijn daarom alleen in de Bernoulliborg in gebruik.’

 

23-04-2013