Letteren levert te weinig studenten voor Honours College

Er zijn dit jaar te weinig letteren studenten aangenomen bij het Honours College. Volgend jaar moet dat aantal omhoog om aan de prestatieafspraken te voldoen.

De selectie van bachelor studenten van de letterenfaculteit ligt beneden de vijf procent: 58 studenten hebben gesolliciteerd en uiteindelijk zijn er 48 daarvan in april begonnen aan het Honours College, zegt Lies Feringa, coördinator van de faculteit der letteren voor het Honours College. Over de hele universiteit zijn er 325 studenten aangenomen.

Verhoging naar zeven procent

Tot volgend jaar moet het Honours College de prestatieafspraken nakomen om hun subsidie te behouden. Dat betekent dat zeker 5 procent van de studenten van de RUG deel moeten nemen aan het Honours College. Dat aantal gaat volgend jaar zelfs omhoog, naar 7 procent.

‘Het College van Bestuur heeft afspraken gemaakt met Ministerie van Onderwijs, en die afspraken betreffen de universiteit’, stelt Hanny Elzinga, dean van het Honours College. De huidige subsidie eindigt dan, waardoor het Honours College vervolgens moet voldoen aan de prestatieafspraken van het Ministerie van Onderwijs.

Feringa denkt dat de vroege inschrijfperiode een van de redenen is voor het lage percentage inschrijvingen. Bij letteren ligt de sollicitatieperiode tussen 20 december en 12 januari en ook studenten van de faculteit economie en bedrijfskunde en wiskunde en natuurwetenschappen moeten in het eerste semester solliciteren.

Personeel moet nog overwonnen worden

Feringa wil daarom dat de sollicitaties pas na het einde van het eerste semester plaatsvinden. ‘Ze moeten vrij vroeg na blok één solliciteren – eigenlijk te vroeg’, zegt Feringa. ‘Door de combinatie van een latere datum en studenten meer voorlichten, kunnen wij meer studenten aan het Honours College leveren. Ook is het zo dat een deel van de staf nog overwonnen moet worden. Ze weten het Honours College nog niet zo goed te vinden. Sommige studenten zitten te springen om het Honours College maar onze medewerkers koppelen dat niet aan het idee ze te nomineren.’

Er is dus een gebrek aan bewustzijn, maar de uitval van studenten is ook zorgelijk. ‘Dat gebeurt vooral in het eerste jaar en minder in de latere jaren’, zegt Feringa.

Meest uitdagende programma

Studenten vinden het ook lastig een goede werk-leven balans te vinden en te houden nadat ze begonnen zijn aan het Honours College. De RUG biedt het meest uitdagende Honours College programma in Nederland aan:  geaccepteerde studenten moeten 45 ECTS binnen 2,5 jaar halen. Nationaal ligt dat op 30 punten in dezelfde termijn.

Elzinga vind het redelijk lage percentage van letterenstudenten in het Honours College niet verwarrend. ‘Het is altijd heel wisselend. Nu is het letteren, volgend jaar is het een andere faculteit die laag scoort. Ik denk dat iedere faculteit aan de beurt is geweest.’ De verhoging naar 7 procent is een uitdaging, maar volgens Elzinga valt dat wel mee. ‘Wij hebben altijd voldoende aanmeldingen en er worden altijd studenten afgewezen.’

29-04-2014