‘Meer geld voor onderzoek’

Er moet meer geld komen voor nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. Alleen dan kan de Nationale Wetenschapsagenda succesvol zijn. Dat zei rector magnificus Elmer Sterken maandag tijdens de opening van het academisch jaar.

Sterken denkt dat de Wetenschapsagenda anders alleen maar voor meer bureaucratie zal zorgen, waardoor Nederlandse universiteiten minder competitief worden.

De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de thema’s waar de wetenschap zich de komende jaren op zal gaan richten. Begin november wordt de agenda gepubliceerd. In maart riep de organisatie burgers op vragen in te dienen voor de wetenschap. In totaal zijn meer dan 11 duizend vragen ingediend, die nu door een jury worden beoordeeld.

Sterken vindt het een goed idee dat burgers en bedrijven meer bij de wetenschap worden betrokken. ‘Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat het succes van wetenschap door twee belangrijke elementen wordt bepaald: ten eerste de mogelijkheid om nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te laten groeien en bloeien, en ten tweede de beschikbaarheid van fondsen.’

Volgens de rector moet er daarom meer geïnvesteerd worden in dit type onderzoek.

31-08-2015