Minder vergoedingen voor stages

Letterenstudenten krijgen minder vaak een stagevergoeding. Bij degenen die er wel een kregen, was die vergoeding lager.

Esther Haag van het Stagebureau Letteren, erkent dat de cijfers uit het jaarverslag niet vrolijk stemmen. Zestig procent van de bachelor stagiaires kreeg een stagevergoeding in 2012, maar een jaar eerder was dag nog 72 procent. De gemiddelde vergoeding daalde van 306 euro naar 282 euro.

Hoe dat komt? Het hoeft niet aan de crisis te liggen, denkt Haag. ‘Het kan zijn dat het ene jaar meer studenten bij een bedrijf stage lopen en het volgende jaar meer op een NGO’, legt Haag uit. ‘Sommige studenten onderhandelen over een stagevergoeding en andere niet.’

Onderhandelen kan je leren

Dat onderhandelen kunnen ze leren op de bij letteren verplichte Career Day. Toch is geld niet de belangrijkste reden om stage te lopen. ‘Ik hoor bijna nooit een student zeggen dat ze een stage niet doen vanwege geld of vergoeding. Ze zijn inhoudelijk gericht: ze moeten het leuk vinden en zich betrokken voelen.’

De meeste studenten gaan naar ambassades, waar ze zo’n 850 euro per maand ontvangen. Media, onderwijs en cultuur zijn de meeste populair sectoren. Bij universiteiten werkten 17 stagiairs – die geven nauwelijks of geen vergoeding.

Betaald werk

Dat studenten voordeel hebben bij stages, blijkt wel uit het feit dat veel studenten na afloop betaald werk gaan verrichten bij hun stagegever. Maar liefst 45 procent kreeg betaald werk aangeboden. Bijna de helft daarvan besloot ook echt aan de slag te gaan.

24-04-2014