Natuur- en scheikunde krijgt Zernikeborg

Het nieuwe natuur- en scheikundegebouw gaat Zernikeborg heten, net als het bestaande gebouw van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG.

Het nieuwe gebouw van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt vernoemd naar Frits Zernike, beroemd natuurkundige en Nobelprijswinnaar. Er is alleen één probleem: het onderkomen van de ict-medewerkers van de RUG draagt dezelfde naam.

‘De logische eigenaar’

Het Centrum voor Informatie Technologie is daarom door het universiteitsbestuur gevraagd de naam over te dragen aan ‘de logische eigenaar’, de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

‘Dat begrijpen we heel goed’, reageert CIT-directeur Tjeerd Willem Hobma. ‘Er is immers maar één Nobelprijswinnaar in de natuurkunde vanuit Groningen. We kregen het verzoek twee weken geleden van het universiteitsbestuur.’

GroningZernikeborgIn

Prijsvraag voor nieuwe naam

De CIT-medewerkers kregen dinsdag te horen dat hun gebouw z’n naam verliest. Hobma heeft ze meteen gevraagd mee te doen aan een prijsvraag om een passend alternatief te verzinnen. Nerd dome? Donald Smits Centrum? De bonbon?

‘De nieuwe namen voor ons mooie gebouw vliegen ons inmiddels virtueel om de oren. Op 12 november vieren we ons 50-jarig bestaan, in die week zullen we de nieuwe naam en de winnaar van de prijsvraag bekendmaken’, vertelt Hobma.

Het CIT houdt vanaf volgende week op z’n website een tussenstand met mogelijke nieuwe namen bij.

Nijenborgh heeft langste tijd gehad

De nieuwe Zernikeborg wordt vanaf volgend jaar in twee fasen gebouwd aan de oostkant van de Zernike campus. Een Rotterdams architectenbureau maakt het ontwerp voor het pand, dat ongeveer 41.000 vierkante meter groot is en plaats moet bieden aan zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers.

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wil al lange tijd af van het verouderde complex op Nijenborgh 4. Het gebouw barst uit z’n voegen, zit vol asbest en slurpt energie.

13-03-2014