Opnieuw demonstraties in Amsterdam

Precies een jaar na de Maagdenhuisdemonstraties is opnieuw de vlam in de pan geslagen in Amsterdam. Docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen dat de toezichthouders van de instelling naar huis gaan.

Studenten en docenten demonstreerden maandag opnieuw voor het Maagdenhuis, het bestuurlijk centrum van de universiteit. Ze vinden dat de raad van toezicht te weinig naar ze luistert en dat de managers daarom moeten vertrekken.

Vrijdag stuurden decanen, de Centrale Ondernemingsraad en de Centrale Studentenraad al een brief naar de raad om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ze willen dat de managers onderkennen dat de samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en UvA mislukt is, schrijft De Telegraaf. Ze eisen dat de organisaties elk een eigen bestuur krijgen.

‘Nalatig’

Daarnaast vinden dat ze dat de raad haar taken niet goed uitvoert. ‘De raad van toezicht is nalatig geweest. Als je bekijkt hoe het financiële beleid van de UvA er de afgelopen jaren uit heeft gezien, is het vreemd dat ze niet hebben ingegrepen. En de raad heeft een transparante en democratische benoemingsprocedure voor het universiteitsbestuur tegengehouden. Er wordt gedaan alsof er veel verbeterd is, maar het is een grote farce’, zegt Xandra Hoek van Asva Studentenunie tegen universiteitsblad Folia.

De demonstranten vinden dat de raad van toezicht een overbodig orgaan is en dat hun taken ook door docenten en studenten vervuld kunnen worden. ‘Ze bepalen beleid waar ze heel ver vanaf staan. Ze hebben nauwelijks contact met de werkvloer, maar wel een enorme invloed op de dingen die hier gebeuren’, zegt Hoek.

De demonstranten vormden een erehaag voor het Maagdenhuis in de hoop dat raadsvoorzitter Atzo Nicolai naar buiten zou komen. Maar de raad liet niet van zich horen. De actievoerders dropen volgens Folia uiteindelijk af nadat ze hadden vastgesteld dat ‘we ons punt wel hebben gemaakt’.

12-04-2016