‘Oud-studenten vinden steeds sneller een baan’

Pas afgestudeerden vinden steeds sneller een baan. Gemiddeld duurt het drie maanden voordat ex-studenten een eerste baan hebben gevonden, zegt universiteitenvereniging VSNU.

Volgens de universiteiten is er een einde gekomen aan een periode van oplopende werkloosheid onder universitair afgestudeerden. De werkloosheid onder pas afgestudeerde wo’ers daalde de afgelopen jaren van 10 naar 7 procent.

Zo’n 40 procent van de ex-studenten vindt meteen na het afstuderen een baan, zegt de VSNU. Van de afgestudeerden die anderhalf jaar na afstuderen een betaalde baan vonden van meer dan twaalf uur per week, betreft dit voor 69 procent een baan op wo-niveau, 21 procent een baan op hbo-niveau, 2 procent een baan op mbo-niveau en bij 8 procent is dit onbekend.

Voorbereiding

De oud-studenten zijn over het algemeen blij met hun opleiding, maar bijna 40 procent baalt van het gebrek aan voorbereiding dat ze aan de universiteit krijgen op een beroepsloopbaan. Op dat punt scoort de RUG al jarenlang niet goed. Volgens de VSNU is de onvrede te verklaren ‘uit het brede academische karakter van opleidingen, waarbij in veel gevallen niet gericht wordt opgeleid voor één specifiek beroep en er geen stage wordt gelopen’.

Anderhalf jaar na afstuderen bedraagt het gemiddelde fulltimemaandsalaris 2865 euro, aldus de VSNU. Alumni vonden een baan voor gemiddeld 36,9 uur. De universiteitenvereniging baseert de cijfers op de uitkomsten van de Nationale Alumni Enquête, een tweejaarlijks onderzoek onder recent afgestudeerde universitaire masterstudenten.

02-06-2016