RUG buiten top drie Elsevier-ranglijst

De RUG valt buiten de top drie van de Elsevier-ranglijst voor ‘beste studies’. Van de zestig beoordeelde bacheloropleidingen scoorden er dertien positiever dan gemiddeld.

Naast de dertien positief beoordeelde opleidingen, scoren er 35 gemiddeld. Over twaalf opleidingen zijn de studenten negatief. De RUG eindigt daarmee op plek vier in de ranglijst van zes brede universiteiten met meest tevreden studenten, aldus Elsevier.

De RUG krijgt een tevredenheidsscore van 1,7. De Radboud Universiteit Nijmegen staat met een score van 33,3 procent op plek één, gevolgd door Leiden en Utrecht.

Oordelen

Elk jaar vergelijkt Elsevier vrijwel alle hbo- en wo-opleidingen. Voor de ranglijst wordt gebruik gemaakt van de Nationale Studenten Enquête. Eerder dit jaar zijn zo’n 700 duizend studenten benaderd om hun oordeel te geven over het onderwijs, de docenten, de faciliteiten, organisatie en communicatie aan hun opleiding.

Elsevier vroeg ook hoogleraren en universitair hoofddocenten naar hun oordeel. Zij bleken iets kritischer over de RUG. Van de zes brede universiteiten eindigde Groningen op plek vijf, net boven de Vrije Universiteit Amsterdam. Van de ondervraagden plaatste 7 procent van de stemmers een opleiding van de RUG op de eerste plaats.

Opleidingen

Volgens de hoogleraren zijn de opleidingen godgeleerdheid en wijsbegeerte aan de RUG de beste. De gedetailleerde oordelen per opleiding staan online. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat de universiteit goed scoort met bedrijfskunde, biologie en scheikunde.

Volgens de Nationale Studenten Enquête heeft de RUG het goed voor elkaar als het gaat om huisvesting, studiefaciliteiten, studieomgeving, informatievoorziening en stages. De universiteit scoort al jaren significant lager dan het landelijke gemiddelde op het thema ‘voorbereiding beroepsloopbaan’.

Overigens is Groningen volgens de studenten een erg goede feeststad. In de ‘kroegen en cultuur’-ranglijst van Elsevier staat Groningen op plek twee, net onder Amsterdam. De minst gezellige stad is Breda.

28-09-2015