Publiek kiest RUG-onderzoek

De RUG viert haar 400-jarig bestaan met een groot wetenschappelijk onderzoek. Het publiek mag kiezen welk onderzoek het wordt.

Rector magnificus Elmer Sterken presenteert vanmiddag tijdens opening van het academisch jaar drie onderzoeksvoorstellen die in aanmerking komen. Vervolgens kan iedereen via de website rug400.nl stemmen om te bepalen welk voorstel uiteindelijk wordt gekozen. ‘Het is een cadeautje voor de toekomst.’

Het onderzoek is onderdeel van het lustrum, volgend jaar vier de universiteit haar 400ste verjaardag. De voorstellen zijn uit de driehonderd vragen geplukt die zijn binnengekomen voor het 400 vragen-project en hebben te maken met zorg, recht en energie.

RUG lustrum 400

Vragen

Zo vindt inzender Henk Builtjes dat in rechtszaken tegen de Nederlandse overheid, vaak de overheid in het gelijk wordt gesteld. Is dat rechtvaardig? Niels Bosman vraagt zich af waarom het zo lang duurt voordat we overgaan op duurzame energie. En vragensteller Monique van der Linden zag haar moeder verpieteren en dacht: ‘Is dat mijn voorland? Als ik heel oud word, wil ik er nog iets toe doen!’ De vragenstellers en betrokken wetenschappers zullen de onderzoeksvoorstellen vanmiddag toelichten met een korte promotiefilm.

De RUG wil met het project een kijkje in de eigen onderzoekskeuken geven en laten zien wat de uitvoering van een groot onderzoek inhoudt. Het publiek wordt van begin tot eind van het hele proces op de hoogte gehouden.

 

02-09-2013