Rechten krijgt pand openbare bieb

De RUG is sinds gisteren eigenaar van het pand van de Openbare Bibliotheek. Vanaf 2017 gaat de rechtenfaculteit het gebruiken.

Decaan Jan Berend Wezeman van rechten is blij: ‘De faculteit is nu ook versnipperd over de binnenstad. Een centrale, zichtbare plek was dus al lang een wens.’

De universiteit had het pand – 95 000 vierkante meter – al langer in het vizier. ‘Het Harmoniecomplex is eigenlijk al jaren te klein voor de Faculteiten Letteren en Rechtsgeleerdheid samen’, zegt bestuurder Jan de Jeu.

Huren van de RUG

Daarvoor is nog wel even geduld nodig. De openbare bibliotheek verhuist pas in 2017 naar het Groninger Forum. Tot die tijd huurt de bieb het pand van de RUG. ‘Er verandert er voor de bibliotheek dus niks, behalve dan dat de huurbaas nu om de hoek woont’, zegt De Jeu.

Vervolgens moet het pand nog worden verbouwd, zodat de nieuwe bewoners er pas in 2018 in kunnen trekken.

Collegezalen delen

Vooral medewerkers krijgen een plekje in het gebouw aan de Oude Boteringestraat, maar ook de frontoffice voor studenten verhuist erheen. Collegezalen blijft rechten delen met letteren in het Harmoniecomplex.

Ook het Harmoniecomplex wordt trouwens gerenoveerd. Donderdag krijgen medewerkers meer te horen over de aankoop van de bibliotheek en de verhuizing van de rechtenfaculteit. Wat de nieuwe aankoop heeft gekost, houdt de universiteit voor zichzelf.

03-06-2014