Slapen in de bieb

December is hier niet alleen de tijd van de tree lightings en christmas carols, maar ook de periode van de final exams. Tentamens moeten worden gemaakt, papers ingeleverd en allerlei soorten tutorials afgerond. Het liefst uiteraard met een hoog cijfer, want op MIT of Harvard ga je niet voor een zesje.

Door deze prestatiedruk raken blijkbaar nogal wat studenten overstuur. Ik schreef al eerder over de student die geen andere uitweg zag dan een valse bommelding te verspreiden om onder zijn tentamens uit te komen. Zover gaat de gemiddelde student niet, maar oververmoeidheid, stress en lichte tot serieuze paniek horen in deze tijd van het jaar bij het studentenleven. Bibliotheken doen er alles aan om de stress tenminste een klein beetje te verlichten. Ze delen cookies, snacks en drankjes uit en er zijn zelfs therapiehonden ingehuurd voor Cookies with Canines-sessies, waar studenten tijdens het knuffelen met honden hun studiestress even kunnen vergeten.

Tot nu toe had ik geluk en was ‘mijn’ plekje in de bieb, bij het raam met uitzicht over de Charles River en daarachter de skyline van Boston, altijd nog beschikbaar. Dat zou wel eens met de temperatuur te maken kunnen hebben, want de Haydn Library staat bekend als ijskast. Goed om je hersenen fris te houden, maar onprettig om te slapen en dat is toch iets wat studenten hier graag in de bieb doen. Een bibliothecaris vertelde me dat de mooie bibliotheek onder de MIT-koepel eigenlijk meer slaapzaal is dan studieplek, maar volgens haar was dat oké. ‘We zijn er om een veilige plek voor de studenten te creëren, als zij daar liever slapen dan studeren, moet dat kunnen.’

Hipste cafés

‘Het café is er blijkbaar om te studeren en slapen doe je in de bieb’
Ik kon het eerst niet geloven, maar toen zelfs de meneer van middelbare leeftijd naast me, die ik eerder als docent dan als student had ingeschat, zijn hoofd op zijn boeken legde, moest ik het wel inzien. Slapen in de bieb is hier de normaalste zaak van de wereld. Ik moet bekennen dat ik tijdens mijn studie ook wel eens een tukkie heb gedaan op mijn aantekeningen en zelfs op mijn kantoortje ben ik wel eens in slaap gesukkeld. Ik voelde me ongezien en toch schaamde ik me een beetje toen ik wakker schrok. Daar hebben de studenten hier geen last van. Zodra er een bank of luie stoel in de bibliotheek onbezet is, kun je ervan uitgaan dat er binnen de kortste keren een student opgerold op ligt te pitten. Misschien hopen zij wel dat tijdens hun slaap nog iets van de kennis uit alle boeken om hen heen tot hen doordringt.

Voor wie juist niet de rust zoekt, zijn er allerlei lijstjes met de hipste en gezelligste cafés om te studeren. Studenten maken zich blijkbaar massaal wijs dat het geroezemoes in een café een positief effect heeft op hun concentratie of leerprestatie, want de cafés zitten vol. Wie rond de middag een kopje koffie wil gaan drinken en hem heel on-Amerikaans aan een tafel wil nuttigen in plaats van op straat, die moet zijn best doen om nog een vrij plekje te bemachtigen. Overal kijk je tegen een leger van opgeklapte laptopschermen aan, soms met een stapel boeken ernaast. De cafés blijven op deze manier de hele dag gevuld, want de studenten die uiteraard allemaal een eigen tafel nodig hebben, zijn niet snel uitgestudeerd en blijven urenlang zitten. Cynici zouden zeggen dat het zo lang duurt omdat ze zich niet kunnen concentreren in de herrie.

Diepe zucht

Wie voor de gezelligheid en een kletspraatje naar het café gaat, lijkt soms een vreemde eend in de bijt. Zo vertrok op een zondagmiddag een studente met een diepe zucht en boze blik in mijn richting van de tafel naast mij, nadat mijn afspraak en ik het hadden gewaagd ons gebakje niet in stilte te nuttigen. Het café is er blijkbaar om te studeren en slapen doe je in de bieb. Ik zou wel eens willen weten of dit betere tentamenuitslagen oplevert.

18-12-2015