RUG steekt miljoen per jaar in NIDI

Onderzoeksinstituut NIDI mag niet omvallen. Daar gaat de RUG voor zorgen. En de KNAW helpt ook mee.

Het instituut doet onderzoek naar de grootte en de samenstelling van de bevolking. Maar toen het ministerie van Onderwijs de geldkraan dichtdraaide, dreigde het einde. De KNAW, de overkoepelende organisatie van onderzoeksinstituten, wil het instituut nu samen met de RUG redden.

Het kost twee miljoen euro per jaar om het instituut overeind te houden. De KNAW kan zelf 1 miljoen per jaar ophoesten en heeft de universiteit gevraagd hetzelfde te doen. Het universiteitsbestuur heeft daarmee ingestemd.

Netwerken

‘Het is en blijft een KNAW-instituut’, staat in een brief aan de universiteitsraad. ‘De samenwerking biedt de mogelijkheid om de universiteit sterker te verbinden aan de KNAW.’

Bovendien is het NIDI in Den Haag gevestigd. Daardoor kan de RUG landelijke politieke en bestuurlijke netwerken verder ontwikkelen. Ook maakt het de universiteit zichtbaarder en meer betrokken, is de redenering.

Door samenwerking kan gemakkelijker financiering voor externe projecten worden binnengehaald, komen de wetenschappelijke publicaties en promoties van de NIDI-hoogleraren op naam van de RUG en kunnen NIDI-wetenschappers een bijdrage leveren aan het universitair onderwijs.

22-01-2014