RUG zakt in QS Ranking

De RUG zakt tien plaatsen in de toonaangevende QS World University Ranking van plaats 90 naar plaats 100. De RUG moet Amsterdam (55), Delft (64), Utrecht (94) en Leiden (95) voor laten gaan.

De daling is waarschijnlijk te wijten aan een verandering in de metingen. QS besloot dit jaar voor het eerst het aantal citaties per faculteit te wegen en niet langer voor de hele universiteit. Universiteiten die sterk waren in natuurwetenschappen en life sciences scoorden daardoor altijd hoger, omdat vanuit die vakgebieden veel meer gepubliceerd wordt dan bij bijvoorbeeld letteren.

Verder baseert QS zich voor een belangrijk deel op de internationale reputatie van universiteiten. Ook het aantal stafleden op het aantal studenten speelt een rol, de reputatie van de instelling als werkgever en de mate van internationalisering.

Niet de enige daler

De RUG was niet de enige Nederlandse daler. Amsterdam zakte vijf plaatsen, Utrecht 22, Leiden 20 en de Erasmus Universiteit zelfs 36 plaatsen. Technische universiteiten als Delft en en Eindhoven stegen juist.

De QS-ranglijst wordt samen met de Shanghai-ranglijst en de ranglijst van Times Higher Education (THE), gezien als een van de belangrijkste ter wereld. Eerder deze maand werd bekend dat de RUG in de Shanghai-ranglijst juist gestegen was, van de 82e naar de 75e plaats.

Top 100

QS en THE zijn echter minder gunstig. Nadat de RUG twee jaar geleden zichzelf trots Top 100 University ging noemen met een 98e plek in de THE, verloor de universiteit die positie het jaar erop en werd 117e. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor het aantrekken van internationale studenten die de ranglijsten gebruiken bij de keuze voor een universiteit. Met een honderdste plaats in de QS-ranglijst behoudt de universiteit nog net zijn top honderd positie, maar het is wel de tweede daling op rij.

De THE-ranglijst wordt eind deze maand verwacht.

15-09-2015