Scholieren weten weinig van leenstelsel

Scholieren zijn nauwelijks bekend met het leenstelsel, blijkt uit onderzoek van studentenorganisatie ISO en scholierencomité LAKS.

Volgens de organisaties blijkt uit hun steekproef onder ruim driehonderd scholieren dat bijna 70 procent van de examenkandidaten niet weet hoeveel geld er per maand kan worden geleend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (in 2016 maximaal € 862,50 plus € 162,58 voor het collegegeld).

Daarnaast heeft 70 procent van de scholieren geen idee hoelang ze recht hebben op studiefinanciering (zeven jaar voor een bachelor). Ook weet de helft niet hoeveel collegegeld ze moeten betalen en binnen hoeveel tijd ze de lening moeten terugbetalen (35 jaar).

Voorlichting

‘Duidelijk is dat de voorlichting over het leenstelsel nog niet voldoende is doorgedrongen. Wij maken ons zorgen dat eindexamenkandidaten niet goed weten wat hen financieel te wachten staat’, zegt LAKS-voorzitter Andrej Josic.

De twee organisaties hebben een Studiewegwijzer gemaakt, een voorlichtingsboekje waarin scholieren kunnen lezen hoe het zit.

10-12-2015