Studievertraging door nieuwe jaarindeling

Tientallen psychologiestudenten dreigen studievertraging op te lopen. Oorzaak: de nieuwe jaarindeling.

Ze schrokken zich ziek toen het bericht verscheen op de Facebookgroep van psychologie. Een waarschuwing: dat het misschien wel zo was dat student die dit jaar wilden afstuderen en zakten voor struikelblokvak statistiek II zich niet konden inschrijven voor hun bachelorthese in februari. ‘We waren naar de voorlichtingen geweest. We hadden er niets over gehoord!’, zegt de Duitse Jana Ziesig.

Maar het bericht klopte. Facebook explodeerde en meer dan honderd studenten schreven een bezorgde brief aan de examencommissie.

Ophoesten

Zo ook Pia Thiele. Net als Jana heeft zij vakken uit haar tweede en derde jaar omgewisseld. Daardoor is ze nu derdejaars, maar moet ze tweedejaarsvak Statistiek II nog halen in januari. ‘Maar traditioneel zakt 45 procent. En het eerste deeltentamen is slechter gemaakt dan normaal.’

Zakken Pia en Jana, dan is de herkansing pas in februari. En dat is dus ná de deadline voor inschrijving van de bachelorthese. Het gevolg? Een jaar studievertraging en hoge kosten. Kosten die ze niet zomaar kunnen ophoesten.

Jana: ‘Ik was van plan mijn master hier te doen, maar nu weet ik het niet meer. Ik wil weg nu.’

Achterblijvers

Studenten en personeel vroegen gisteren aandacht voor het probleem tijdens een drukbezochte vergadering van de faculteitsraad. ‘Time is running out!’ , waarschuwde Selena Dolderer van de studentenfractie SVGMW.

Personeelslid Tomas Zwinkels wees erop dat het probleem is ontstaan door de nieuwe jaarindeling, waardoor studenten pas kunnen herkansen na de start van het nieuwe blok. ‘Er is bewust voor gekozen. Een oplossing kan georganiseerd worden, dus laten we dat doen!’

Hij kwam ook met een mogelijke oplossing: ‘Laat studenten conditioneel beginnen aan de bachelorthese.’

Onderwijsbestuurder Greetje van der Werf reageerde terughoudend op het voorstel. Studenten die alsnog zakken, zouden dan later uitvallen en dat is slecht voor de achterblijvers. Maar dat het een probleem is dat moet worden opgelost, was ook voor het faculteitsbestuur helder. ‘Ik ga praten met de directie van psychologie en kijken wat er mogelijk is’, beloofde ze.

 

18-12-2013