Vici-beurs voor vier Groningers

Vier onderzoekers van de RUG hebben een prestigieuze Vici-beurs toegewezen gekregen. Ze krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen.

Naast de vier Groningse wetenschappers krijgen nog 27 andere onderzoekers van Nederlandse universiteiten een Vici. De onderzoekers van de RUG zijn allemaal afkomstig van de betafaculteit.

Biodiversiteit

Schermafbeelding 2014-01-27 om 16.09.48

Professor Rampal Etienne, van het Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies doet onderzoek naar de oorsprong van biodiversiteit en bekijkt hoe ecologische gemeenschappen, zoals tropische bossen, koraalriffen en onze darmflora, zijn ontstaan.

Met de beurs wil hij een theorie ontwikkelen die het antwoord op deze vraag haalt uit het DNA van de soorten in de ecologische gemeenschap.

Donkere materie

Schermafbeelding 2014-01-27 om 16.07.49

Astronoom Leon Koopmans van het Kapteyn Instituut, gaat zijn beurs inzetten voor onderzoek naar de donkere materiestructuur van het heelal op kleine schaal.

Door te kijken naar de lenswerking, de afbuiging van lichtstralen door zwaartekracht, van deze structuren, wil hij inzicht krijgen in de eigenschappen van donkere materie.

Gadgets

Katja Loos

Professor Katja Loos gaat op zoek naar alternatieve materialen om de technologie in smartphones en tablets te blijven verbeteren. Loos gaat nieuwe materialen  ontwikkelen voor sensoren, dataopslag en batterijapplicaties, die allemaal worden gebruikt in onze dagelijkse micro-elektronische apparaten.

Nieuwe moleculen

Gerard Roelfes

Professor Gerard Roelfes wil nieuwe kunstmatige metaalenzymen  maken en deze inbouwen in levende cellen.

Op deze manier wil hij het chemische repertoire van biologische synthese uitbreiden zodat op een duurzame manier nieuwe moleculen gemaakt kunnen worden.

De jaarlijkse Vici-beurzen zijn een persoonsgebonden subsidie van onderzoeksfinancier NWO, die meer ervaren wetenschappers moet stimuleren. De onderzoekers komen uit verschillende wetenschappelijke disciplines. De Groningse onderzoekers komen dit jaar allemaal van de bètafaculteit.

28-01-2014