Weer een prestigieuze prijs voor Ben Feringa

RUG-chemicus Ben Feringa heeft de prestigieuze Chemie voor de Toekomst Solvayprijs gewonnen. Hij krijgt 300.000 euro als erkenning voor zijn wetenschappelijke doorbraken, waaronder de moleculaire motor.

De Solvayprijs wordt voor de tweede keer uitgereikt – door koningin Mathilde van België –, maar heeft toch al een reputatie die vergeleken kan worden met de Nederlandse Heinekenprijzen van de KNAW. Niet voor niets bestaat de jury uit twee Nobelprijswinnaars en een voormalig voorzitter van de jury van de Nobelprijs voor de Scheikunde.

‘Ik ben hier heel blij mee’, reageert Feringa. ‘De prijs is bedoeld voor een persoon die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de chemie. Als ze dat van je zeggen is dat natuurlijk zeer eervol. Maar het is ook een grote erkenning voor mijn team en de vele tientallen vaak jonge onderzoekers die al die jaren in mijn laboratorium hebben gewerkt.’

Nobelprijs

Het is de zoveelste prijs voor Ben Feringa, die algemeen wordt gezien als een van de belangrijkste scheikundigen ter wereld en mogelijk ooit kandidaat voor een Nobelprijs. In 1999 zorgde hij voor een doorbraak met de ontdekking van de ‘moleculaire motor’, een molecuul dat roteert onder invloed van licht. In 2011 volgde een moleculaire ‘auto’. Hij hoopte dat zijn vinding gebruikt kon worden om geneesmiddelen via het bloed naar zijn bestemming te sturen. Net deze week werd bekend dat Amerikaanse onderzoekers een ‘moleculaire duikboot‘ hebben ontwikkeld, voortbouwend op Feringa’s vondst.

Hij won de Spinozapremie in 2004, werd Akademiehoogleraar in 2008, kreeg in 2013 de Lilly European Distinguished Science Award en de Marie Curie Medal, de hoogste onderscheiding van de Polish Chemical Society voor chemici van buiten Polen. In september 2014 ontving hij de Cope Scholar Award van de American Chemical Society, de grootste wetenschappelijke organisatie ter wereld.

Volgende week komt de UK met een interview met Ben Feringa

18-11-2015