Woensdag 8 oktober

Vandaag op de uni
laatste update 15:15

Lekker herfstweer; vanochtend droog met een klein beetje zon. Later regen, 16 graden.

Rector Elmer Sterken is weer in het buitenland voor een spannend werkbezoek. Dit keer doet hij Japan aan, waar hij onder meer het Science and Technology in Society Forum bezoekt. Wat hij daar allemaal gezien en geleerd heeft, horen we vast volgende week als hij weer thuis is.

De KEI-week was een groot succes, zeggen de organisatoren van de KEI-week. Ze hebben een enquête gehouden onder de KEI-lopers en die gaven de introductieweek gemiddeld een dikke 8.
Stadjers (volgens onze definitie mensen die niet studeren en al enkele jaren in Groningen wonen) kregen ook een enquête voorgeschoteld. Daaruit zou blijken dat tachtig procent van de 2275 inwoners die hebben meegedaan aan de peiling geen of weinig overlast ondervonden van de joelende eerstejaars. Het persbericht vermeldt alleen niet waar die Stadjers precies wonen.

Het leenstelsel zal ervoor zorgen dat veel studenten Nederland uit zullen vluchten door de hoge lasten, denkt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de universiteit van Tilburg. Met name middeninkomens zullen na hun studie van elke verdiende euro driekwart moeten afstaan aan de belastingdienst, stelt hij. ‘Vooral bèta’s en harde gamma’s zullen vertrekken. Toen in Engeland een leenstelsel werd ingevoerd zag je dat effect ook.’

08-10-2014