Wubbo Ockelsprijs nieuw leven ingeblazen

De Wubbo Ockelsprijs wordt nieuw leven ingeblazen. De RUG stelt samen met noordelijke hogescholen jaarlijks 10.000 euro beschikbaar voor de meest duurzame school in het voortgezet onderwijs.

De Wubbo Ockelsprijs ging twee jaar geleden met veel kabaal ten onder. Nederlands eerste astronaut vond dat het bestuur van de prijs te nauw verweven was met Energy Valley, een samenwerkingsverband van onder meer de RUG, Hanzehogeschool, provincie en gemeente, dat de omstreden kolencentrale in de Eemshaven zou steunen.

Wubbo Ockelsprijs 2.0 heeft daar echter niets mee te maken, verzekert jury-secretaris Arjen Dijkstra. ‘Het idee is ontstaan in een overleg tussen Wubbo Ockels en de rector magnificus van de RUG. Het heeft echt een ander karakter.’  De eerste prijs was bedoeld voor innovatieve en vooral duurzame bedrijven en instellingen, de nieuwe prijs voor duurzame scholen. ‘Het is een serieuze prijs, maar dit keer niet bedoeld voor wetenschappers. We willen de basis ermee voeden.’

Tot 1 juni kunnen scholen zich aanmelden voor de duurzaamheidsprijs. De jury zoekt scholen waar bijzondere projecten van de grond zijn gekomen, zoals actiedagen met een duurzaam doel of karakter. ‘Ze moeten laten zien dat ze heel duurzaam zijn. Simpelweg in je voorstel schrijven dat je zonnecollectoren wilt plaatsen is niet voldoende. Er moet wel inspanning geleverd worden’, vertelt Dijkstra.

Wubbo Ockels is juryvoorzitter. Daarnaast zijn ook afgevaardigden van de geldschieters bij de beoordeling betrokken, waaronder RUG, Hanzehogeschool, NHL en Stenden University. Ockels reikt de prijs vrijdag 21 juni zelf uit aan de winnende school.

 

 

 

 

02-04-2013