Zes jaar geëist tegen aanrander

Zes jaar celstraf heeft het Openbaar Ministerie geëist tegen de man die vorig jaar vijf studentes heeft aangerand en verkracht. 'Door jou moest ik mijn studie beëindigen', schrijft een van de slachtoffers.

‘Het is net een horrorfilm’, zei de officier van justitie donderdag tijdens haar betoog in de rechtbank. ‘Stel je voor dat je middenin de nacht van je fiets wordt getrokken, dat je gilt, niemand je hoort en dat het dan gewoon doorgaat. Of dat je op je fiets vlucht, in een doodlopende steeg terechtkomt, wordt klemgereden en hij je bij je keel grijpt. Dit is een zaak die zich kenmerkt door angst. Gierende angst.’

Bedreiging

De 26-jarige G.N. – een kleine, slanke man afkomstig uit Curaçao en in 2010 al eens veroordeeld voor een verkrachting – ging ’s nachts op zoek naar de jonge vrouwen. Fietsend door de binnenstad kwam hij de studentes tegen. Hij achtervolgde ze naar huis, betastte ze, kneep in hun billen en probeerde ze te omhelzen.

Volgens een studente zou hij haar haar woning in hebben geduwd en onder bedreiging haar shirt omhoog hebben getrokken en haar borsten gelikt. Een andere studente zegt dat ze, net nadat ze studentenvereniging Albertus Magnus verliet, in het Noorderplantsoen werd vastgepakt. Hij trok haar panty kapot en probeerde zijn vinger in haar vagina te duwen.

‘Ik was zo bang’

‘Probeer eens uit te leggen waarom u een vrouw, die ’s nachts uit de stad komt en thuis haar fiets op slot zet, opeens bij haar kruis vastpakt’, vroeg de rechter zichtbaar geërgerd. G.N. had er geen antwoord op. ‘Het overkomt hem’, zei zijn advocaat later. ‘Hij fietst door de stad, ziet een vrouw en heeft plotseling de behoefte om haar te betasten en kan dat niet weerstaan.’

De studentes zijn er flink door getraumatiseerd. ‘Ik was zo bang. Door wat jij me hebt aangedaan, heb ik zoveel angsten. Ik vertrouw mensen niet meer’, schreef een van hen in een slachtofferverklaring. ‘Door jou moest ik mijn studie beëindigen. Ik kwam uit Eindhoven naar Groningen om hier samen met mijn zus een leuke studententijd te beleven. Ik had er zoveel zin in. Maar alles wat leuk had moeten zijn, is in een paar minuten verpest.’

Zwakbegaafd

De verdachte is door zes deskundigen, onder meer in de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum, onderzocht. Die komen allemaal tot dezelfde conclusies. G.N. is een aardige, vriendelijke en rustige man.

Hij is waarschijnlijk zwakbegaafd, maar door zijn gebrekkige Nederlands en gebrek aan informatie over zijn verleden, kan geen duidelijke conclusie worden getrokken. ‘Met als gevolg dat ik geen enkele houvast voor behandeling of tbs heb. Het strafrecht kan ervoor zorgen dat hij een aantal jaren niet op straat is. Maar ik hou mijn hart vast wanneer hij weer vrijkomt’, zei de officier van justitie.

Verslavingskliniek

Volgens zijn advocaat heeft G.N. al lang genoeg vastgezeten en moet hij een voorwaardelijke straf krijgen en worden opgenomen in een verslavingskliniek. ‘Hij heeft een IQ van rond de zestig. Dat is het niveau van een kind. Ik verzoek de rechtbank daarmee rekening te houden’, zei ze.

Daarnaast kan de verkrachting volgens de advocaat niet worden bewezen en is het wat betreft de bedreigingen en het betasten van de borsten zijn woord tegen dat van de slachtoffers. ‘Ze hadden allemaal gedronken en dat heeft invloed op de getuigenverklaring. Daar moet rekening mee worden gehouden.’

De rechtbank doet 28 augustus uitspraak.

14-08-2014