Fiets-stress

'Beste Tim. Als ik in het weekend naar mijn ouders ga, is de heenreis een drama. Allereerst kan ik mijn fiets nergens kwijt, waardoor ik de trein vaak mis, en bovendien weet de NS altijd wel iets te verkloten. Heb je een tip voor mij?' - Ruben, 21.

Beste Ruben,

De weg naar thuisthuis is voor veel Groningers een lange. Behalve met geografische oorzaken, daar valt weinig aan te doen, heeft dit ook te maken met het structurele falen van openbaar vervoers-bedrijven als de Nederlandse Spoorwegen. Altijd zijn er wel blaadjes, kapotte wissels of kleine stukjes mens die een treinreis belemmeren. En dan moet je eerst nog maar eens op tijd in die trein zien te komen.

Je kunt natuurlijk ook gewoon op de fiets naar je ouders; zelden extra vertraging, en in de schuur is altijd plek. Maar je zou toch eens moe worden… Nee, dan toch maar de trein. Stress bij het wegzetten van de fiets is gelukkig makkelijk te verhelpen: ga eerder van huis weg. Rennen voor het OV is voor gepen, en haast voor zwakkelingen. Denk je dat Poetin ooit ergens te laat komt? Natuurlijk niet.

Voor stervelingen als jij en ik geldt dus: een goede planning is het halve werk. En tenzij je ouders er nog steeds een strenge kinderbedtijd op nahouden overleef je wat vertraging ook wel. Reken nergens op en neem de krant of een goed boek mee, daar is nog nooit iemand minder van geworden. Heb je ook nog iets om een gesprek over te beginnen als je toch nog even met een medereiziger opgescheept zit.

Goede reis!

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl

04-03-2014