Inschrijvingsstress is zó 2012, zegt Yordi

De bachelor aan de RUG is in beton gegoten. Het flexibele programma van Montreal zorgt voor minder stress en gemotiveerde studenten, denkt Yordi de Vries.

De stresslevels van een student kennen in feite twee piekmomenten. De week voor de examens, die gepaard gaan met liters koffie en slapeloze nachten in de UB, is berucht. Minder bekend, doch niet minder spannend, is de week waarin de vakinschrijvingen beginnen.

Vanaf het tweede jaar van mijn International Business-bachelor heb ik de nadelen van beide systemen aan den lijve ondervonden. Het principe is simpel: een kleine 300 IB-studenten moeten worden verdeeld over X groepen die bestaan uit Y studenten. Veelal bestaan de groepen uit ongeveeer 20 studenten. Via Nestor kun je jezelf inschrijven voor een groep; de tijd waarop de inschrijving begint wordt ook op Nestor aangegeven. Omdat de groepen – zeker die op een gunstig tijdstip – snel vol zitten, is haast geboden.

Zo heb ik vorig jaar mijn auto om 7:28 uur vlug in de berm moeten parkeren om mezelf in te schrijven. Met mij keken op dat moment ten minste 250 paar slaperige ogen óók naar hetzelfde scherm. If you snooze, you lose…

Stressmomenten

Sinds ik dit semester een exchangeprogramma aan Concordia University in het Canadese Montreal volg, zijn die stressmomenten als sneeuw voor de zon verdwenen. Hier kun je vanuit je luie stoel vakken toevoegen en verwijderen en tijdslots aanpassen. Vind je Marketing Research goed klinken? Eén druk op de knop en je volgt het vak. Ben je een avondmens en heb je geen om je bed uit te rollen nog vóór de haan heeft gekraaid? Eén druk op de knop en je verplaatst je lessen naar de avond.

Waarom gaat het in Montreal dan zoveel makkelijker dan in Groningen? Er zijn twee onderliggende redenen: de free electives vakken en de bijbehorende add/drop-periode. Anders dan in Groningen, waar het bachelorprogramma van begin tot eind in beton gegoten is, kent de bachelorfase hier een andere structuur: studenten volgen een major programma, dat de basis van de opleiding vormt.

Daarnaast mogen studenten free electives kiezen: vakken die niet verplicht zijn voor de major of vakken van andere faculteiten. Zo kan een businessstudent bijvoorbeeld leren professioneel te schrijven of zich in de wondere wereld van het Mandarijn storten.

Add/Dropp

Omdat het niet eenvoudig is om volkomen onbekende vakken te kiezen, heeft Concordia University besloten om de eerste twee weken van het semester om te dopen tot de add/drop-weeks. Gedurende deze weken mogen studenten proeven aan de nieuwe vakken. Deze periode is lang genoeg om te ontdekken of een vak wel of niet bij jou en je interesses past.

De combinatie van de free electives en de add/drop-periode zorgt ervoor dat het bestaan van de Concordia student een stuk minder stressvol is. Omdat de gekozen vakken vaak niet direct een schot in de roos zijn, is hier verloop van studenten heel hoog. Daardoor is er altijd wel een plaatsje vrij als jij je voor dat vak of tijdslot wilt inschrijven.

De voordelen ten opzichte van het huidige systeem in Groningen laten zich raden: niet alleen zorgt het Canadese systeem voor flexibiliteit, maar dankzij de vrije vakken kunnen de studenten ook een pakket kiezen dat past bij hun interesses, waardoor de kans groter is dat ze dit vak halen. Als dat vak dan ook nog op een tijdstip naar wens gevolgd kan worden, is de win-winsituatie compleet. Als voor de examenweken ook nog een oplossing wordt gevonden, dan is stress voor de student voorgoed verleden tijd.

Yordi de Vries is student international business in Groningen en op uitwisseling met Concordia University in Montreal.

 

15-10-2013