Bij dik kind ook de ouders ‘behandelen’

Bij de behandeling van kinderen met obesitas kun je je beter richten op de hele familie, dan op het kind alleen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Gianni Bocca van het UMCG onder 75 te zware kinderen van tussen 3 en 5 jaar.

Een intensieve behandeling van kinderen tussen de 3 en 5 jaar – die ook gericht is op de ouders van het kind – heeft een blijvend gunstig effect op de gewichtsafname en middelomtrek. Deze behandeling zorgt voor een groter gewichtsverlies en een smallere taille.

Dit in tegenstelling tot de ‘standaard’-behandeling door een kinderarts, waar het gewichtsverlies minder was en de middelomtrek hetzelfde bleef. Volgens Bocca zijn de resultaten van de kinderen uit het intensieve multidisciplinaire behandelprogramma blijvend. Na drie jaar zijn alle kinderen nogmaals bekeken. Toen bleek dat de intensief behandelde groep nog steeds voordeel had van de gewichtsafname.

Zonder snoep

In zijn onderzoek vergeleek Bocca deze twee behandelingen. In het intensieve behandelprogramma bezochten de veertig kinderen samen met hun ouders een diëtist en moesten de ouders bijhouden wat de kinderen hadden gegeten. Daarnaast gingen de kinderen naar een fysiotherapeut waar ze balspelletjes speelden en beweging op muziek kregen. Ouders kregen sessies met een psycholoog voorgeschoteld, waar ze leerden kinderen zonder snoep te belonen.

In het ‘standaard’-programma werden de kinderen gezien door een kinderarts en kregen ze samen met de ouders tips voor een gezonde leefstijl. Gianni Bocca promoveert  20 november op zijn onderzoek.

19-11-2013