Fraudeonderzoek beperkt tot laatste jaren

Het onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) naar de fraude aan de RUG reikt niet verder terug dan 2008.

Naar eerdere jaren wordt geen onderzoek gedaan, zegt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema. Dat terwijl de zwendel volgens betrokken ondernemers al sinds begin jaren negentig speelt.

Hoever terug het interne onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche gaat weet Poppema niet. ‘Ik heb ook gehoord dat er misschien oud-medewerkers bij betrokken zijn. Maar moet je achter mensen uit het verleden aan gaan? Verdronken koeien gaan we niet allemaal meer uit de sloot halen’, zegt hij.

Hoofdverdachte Hans G. is 33 jaar in dienst bij de RUG en heeft de universiteit volgens de opsporingsdienst voor tonnen benadeeld.

Grootste zaken

Volgens de RUG-bestuurder kost het erg veel tijd om alle financiële informatie over eerdere jaren te analyseren. Daarnaast kan de RUG geen maatregelen nemen tegen oud-medewerkers. De FIOD concentreert zich op de ‘grootste zaken’, aldus Poppema. De woordvoerder van de opsporingsdienst was niet bereikbaar voor een reactie.

Als gevolg van de onderzoeken van FIOD en Hoffmann Bedrijfsrecherche zijn vier medewerkers op non-actief gesteld, onder wie een adjunct-directeur van het facilitair bedrijf. ‘Het heeft zich niet verder uitgebreid, het is bij deze vier gebleven’, vertelt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

 

De grootschalige fraude aan de RUG lijkt een deal te zijn geweest tussen twee vrienden. Lees hier meer.

22-03-2016